• 2

Našim komšijama Šengen već donosi profit: "Menjaju Portorož za stanove na moru od 600.000 evra"

U poslednje tri godine cene su porasle za nekih 30 procenata, uglavnom na račun većih troškova gradnje

  • 2
Istra Foto: Shutterstock

I dalje je burno i neizvesno na globalnom tržištu nekretnina.

Ovaj put "ukrštamo" dva kraja sveta, odakle nam dolaze aktuelne, goruće vesti.

Naime, ulaskom Hrvatske u Šengenski prostor već je uočeno povećano interesovanje Slovenaca za kupovinu parcela, kuća i stanova na primorju. O tome su izvestile tamošnje agencije za nekretnine, koje beleže rast prodaje.

Kako piše TV Slovenija, mnogo je kupaca iz Maribora, Celja, Ljubljane. Dalje se navodi i kako se, na nešto više od 100 metara od mora nalazi stan od 106 kvadrata sa terasom, za koji je kupac spreman da izdvoji čak 640.000 evra.

To je, inače, jedan od najskupljih stanova u novootvorenom naselju Umaš.

- Oni koji dolaze sa kopna, većinom su iz Ljubljane, Celja i Maribora. Nekretninu kupuju da bi dolazili vikendima, ali i kao investiciju. Oni s primorja kupuju sa namerom da tu dugotrajno borave - objašnjava agent za nekretnine Nenad Krnić.

Zanimljiv je i podatak da neki prodaju svoje stanove u Portorožu, Kopru i Izoli, te da tim novcem često kupuju kuću na moru u Hrvatskoj.

Hvar Hrvatska plaza more Hvar / Foto: Shutterstock

Ipak, to ne rade zato što su cene niske/niže.

Štaviše, iz agencija navode da su u poslednje tri godine cene porasle za nekih 30 procenata, uglavnom na račun većih troškova gradnje.

Čuvene kuće (pro)padaju neslavno

Američke kuće sa prelepim baštama, kojima se divimo gledajući romantične filmove, sada ne prolaze tako dobro na "usijanom" tržištu.

Prema pisanju Seebiza, prodaja polovnih kuća u SAD je u decembru pala za 1,5 odsto, ili na najniži nivo u poslednjih 10 godina. To je, inače, pad od čak 34 procenta u odnosu na decembar 2021.

Prodaja polovnih stambenih nekretnina u SAD padala je 11 uzastopnih meseci do decembra, a za celu prošla godinu - bila je 17,8 posto manja nego 2021.

USA Amerika američka kuća Foto: Shutterstock

Prema stavu analitičara, prodaja je pala zbog visokih cena, čemu se pridružuju visoke kamate na hipoteke.

Krajem decembra 2022, ukupna zaliha stanova i kuća smanjena je u odnosu na novembar, i to za 13,4 posto na 970.000 jedinica.

Srednja cena polovne stambene nekretnine iznosila je 366.900 dolara prošlog meseca, što je 2,3 posto više nego u istom periodu lane.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manja

    23. januar 2023 | 08:02

    Skuplje je u Beogradu.

  • Xy

    23. januar 2023 | 19:18

    Da, odu iz Portoroza, Kopra i Izole Slovenci jer tamo zavladali Albanci. Svi kafici, restaurani, fast food njihovo. Gradovi smrde samo jos po kebabu. Sramota.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>