• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nov način prodaje u svetu nekretnina: Može li i u Srbiji ovako - kako vi trgujete? (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom 2022. zabeležena je rekordna prodaja, u poređenju sa periodom pre pandemije

  • 0
whatsapp online prodaja kupovina izavanje stanova agencija Foto: Shutterstock, Promo

Rekordan udeo Londonaca trenutno izbegava sajtove za nekretnine i odlučuje se za "samostalnu" prodaju doma, a to sve češće podrazumeva pregovaranje preko WhatsApp-a.

Skoro četvrtina londonskih kuća prodata je van tržišta u poslednja tri meseca prošle godine, prema podacima kompanije Hamptons International, navodi Blumberg.

To je više nego duplo u poređenju sa istim periodom 2019. godine - poslednjim tromesečjem pre pandemije - kada je "nezvanična" prodaja obuhvatala 11% ukupnog tržišnog udela. Ujedno, ovaj rezultat je i najveća kvartalna cifra od kada je Hamptons počeo da beleži podatke 2007. godine.

Trend je posebno izražen među Londoncima sa skupljim ponudama.

- Teži uslovi su doveli do toga da kuće koštaju milion funti i više, a prodaju se u tajnosti - rekao je Dejvid Fel, viši analitičar u kompaniji. Skoro trećina kuća prodatih za milion funti ili više prodata je van tržišta u poslednja tri meseca 2022, što je najveći kvartalni udeo od 2017. godine.

Porast prodaje luksuznih nekretnina van tržišta delimično je posledica porasta aktivnosti na vrhuncu londonskog tržišta nekretnina. Aktuelna prodaja kuća po ceni od 5 miliona funti ili više - bila je 74% veća u poslednjem kvartalu 2022. u poređenju sa prosekom evidentiranim pre kovida, izveštava firma LonRes.

Da li podržavate prodaju kuća/stanova preko aplikacija ili ne?

Glasajte

Osim toga, jaka pozicija dolara u odnosu na funtu privlači sve više međunarodnih kupaca na londonsko tržište luksuza.

Broker za nekretnine Čarls Mekdauel, čija firma Charles McDowell Properties savetuje bogate klijente o nekretninama u Londonu, kaže da kupci i prodavci visoke klase - cene privatnost iznad svega i radije ne izlažu svoje domove na javnim portalima.

WhatsApp logo Foto: Tanjug/AP

Stoga je, kaže, većina njih prešla na druge kanale komunikacije, poput aplikacije WhatsApp.

Mekdauel je između oktobra i decembra prodao četiri kuće "ispod žita", uključujući imanje od 45 miliona funti u Holand Parku. "Naši klijenti vole WhatsApp zato što je sigurniji i brži", dodao je.

Analitičar Fel je izdvojio još jednu prednost vantržišnih transakcija: one omogućavaju prodavcima da eksperimentišu sa cenama, "bez ostavljanja digitalnog otiska", što znači da neće biti u nepovoljnom položaju "ako odluče da povuku svoj dom sa tržišta, i pokušaju ponovo da ga prodaju za šest ili 12 meseci".

On predviđa i da će se snažna prodaja van tržišta nastaviti da napreduje u 2023. godini.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>