• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovoliko sada košta prosečna cena kvadrata u novogradnji u Srbiji: Skok skoro 18%

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najskuplji kvadrat je lane u Srbiji koštao 10.400 evra

  • 6
stan, nekretnine

Foto: Shutterstock

Na osnovu podataka koje je prikupio Republički geodetski zavod, početkom marta, najskuplje nekretnine se nalaze u Beogradu, a najskuplje zemljište - u Vojvodini.

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji lane je prodat na lokaciji Beograd na vodi i koštao je 10.400 evra, a reč je svakako o stanu u novogradnji. Kada je reč o starijim stanovima, najveća cena postignuta cena je na opštini Stari grad - 5.238 evra po kvadratu.

I najskuplja kuća je takođe prodata u Beogradu, na opštini Savski venac, i to za 5,1 milion evra.

Primećeno je, recimo, da je kvadrat stana u starogradnji u Beogradu četiri puta skuplji nego u Prokuplju, a možemo onda samo pretpostaviti kako stoje stvari s novogradnjom.

Jasno je da se cene stanova u Srbiji veoma razlikuju od grada do grada, te je tako Republički geodetski zavod uporedio prosečnu cenu kvadrata u Beogradu, od 1.815 evra (u starogradnji), sa cenom u Prokuplju, od 465 evra.

Kada je reč o stanovima u novogradnji, prosečna cena kvadrata u prestonici je 2.342 evra, a najniža je u Zaječaru - svega 532 evra.

Najnoviji podaci

Prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u 2022. godini iznosila je 209.958 dinara po kvadratnom metru, što predstavlja povećanje od 17,6 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se u intervalu od 52.000 dinara u Bujanovcu, do 459.049 dinara za kvadratni metar u beogradskoj opštini Savski venac.

Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima povećana 19,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosila je 304.030 dinara.

Pored beogradskih opština, po visokim cenama izdvojile su se opštine Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zrenjanin, Pančevo, niška opština Medijana, Šabac i Kragujevac.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas lepo

    15. mart 2023 | 13:09

    A koliko godina treba da se stedi sa minimalcem,da bi kupili bar garsonjeru od 25m2?

  • Dr

    15. mart 2023 | 19:24

    Koliko ja vidim,eto nam je pred vratima Svetska Ekonomska kriza!!Cene stanova ce pasti i to dosta a pogotovo u beogradu koji nema ni jedan jedini osnov za tako skup kvadrat stambenog prostora!!Ekonomski balon se previse naduvao samo sto ne pukne!!

  • Analiticar

    16. mart 2023 | 01:54

    Realna cijena eura je 1000 pa vi kontajte tj podijelite sve te brojke o crvenim krvnim zrncima sa 10. Pa kako je to moguce, pita se naivni Tomo. Jednostavno, proglasis da je euro 100din. A onda kalemis od MMF-a (onog istog sto ga je Orban orotjerao iz Madjarske) razliku tj dug (koji ce placat i tvoji praunucici). Ovo odgovara mutikashama a i MMF-u jer ce uzet cijelu Srbiju kad ova ne bude mogla placat ne samo dugove nego ni kamate na iste.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>