• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povoljno kupili pašnjake na moru, pa bespravno sagradili kuće: "Tamo nema trave, ovce ne mogu da pasu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dugotrajna procedura koja prethodi uklanjanju bespravnih objekata – ne pomaže

  • 0
Plava laguna, Istra, Hrvatska Foto: Plava laguna

Opština na jugu Istre, Vodnjan, sve je poželjnije mesto za život. Znali su to pre svih bespravni neimari koji su povoljno kupili poljoprivredne parcele i pretvorili ih u drugu adresu, za život i ugodan odmor nadomak mora. Kad su ti objekti gotovo preplavili opštinu, njeni čelnici su ustali, zabrinuli se i pobunili se.

No, čini se da će biti dug i mukotrpan put do vraćanja šumskih područja na staro, javlja HRT.

U Mandriolu, kod Vodnjana, blizu mora, pašnjaci su isparcelisani, prodati i bespravno naseljeni. Tu je oko 400 stambenih objekata, čiji su vlasnici uglavnom Slovenci, no ima ih i s kontinenta Hrvatske.

“Računamo da ima više od 3 ili 4 hiljade objekata. Uklonjena su tek dva objekta”, kazao je Edi Pastrovicchio, načelnik opštine Vodnjan.

Očito se bespravni građevinari ne daju lako zastrašiti. Uporno ističu da su im dopustili da dođu i kupe, a onda i odmaraju u šumama i na pašnjacima.

“Pazite šta govorite, pašnjak je jedno. Pašnjak je gde se može imati ovca, ako može, ako ima trave da pase”, kazala je Ljubica iz Ljubljane.

Potvrdila je da je kupila pašnjak, ali da je onde bilo kamenje, pa ovce ne bi mogle tamo ni da pasu. Na taj teren stavila je kućicu, ali se ne odmara. Kaže da obično dođe, obiđe, prošeta i vrati se kući.

I tako se šeta cele godine, a usput bude na moru. Od neuglednih mobilnih kućica rode se oku prijatni domovi. Živi se na dve adrese. Na jednoj je besplatno. Svi u Hrvatskoj treba da budu odgovorniji, ističe umaški gradonačelnik.

Plava laguna, Istra, Hrvatska Foto: Plava laguna

“A to znači sagledati situaciju i videti da smo 30 godina samo napredovali u bespravnoj gradnji, od 300 do 500 posto. To je neodrživo, atak je to na prostor, na Hrvatsku”, kazao je Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga (SDP).

Dugotrajna procedura koja prethodi uklanjanju bespravnih objekata – ne pomaže. Bespravni građevinari to vide i ne daju se. U Istri je registrovano više od 50.000 bespravnih objekata, onih za koje se ne zna – još je toliko.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>