• 25
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Menjaju Zlatibor za Kraljicu banjskog turizma: Gazde apartmana sada tamo kupuju stanove

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovoga puta, "što južnije nije nužno tužnije"

  • 25
Zlatibor gradnja stanovi Foto: Telegraf.rs, Shutterstock

Naše najposećenije planine su dugi niz godina turistički biseri koji donose zaradu ne samo lokalnim samoupravama i opštinama, već i vlasnicima stanova, tačnije apartmana.

Na nečiju žalost, a na nečiju sreću - prelepe pejzaže i napuštene livade i pašnjake godinama unazad zamenjuju višespratnice, te je danas neke "stare" delove na Zlatiboru ili Kopaoniku teško prepoznati.

Pre izvesnog vremena pisali smo o tome kako je posedovanje nekretnine na Zlatiboru danas jednako isplativo kao posedovanje nekretnine u Beogradu, a poređenja radi, juna 2021, dakle, pre skoro dve godine, cene su bile sledeće: od 1.100 do 1.900 evra po kvadratu na popularnoj domaćoj planini.

Takve cene smo tada često viđali i u prestonici. U međuvremenu je cena kvadrata skočila, ali na obe lokacije, dakle, Zlatibor ne kaska za Beogradom, kao ni Kopaonik.

Ipak, neki koji poseduju nekretnine tamo, sada se gorko kaju i menjaju planove.

Kako nam priča sagovornik, koji je tražio da bude neimenovan, on je nedavno prodao svoj apartman na Zlatiboru koji je izdavao, i sada planira kupovinu apartmana u Vrnjačkoj Banji.

Kako kaže, prošla sezona je bila prilično loša, nije uspeo da zaradi ništa, a čak je u dugovanjima prema kompleksu u okviru kojeg je kupio apartman, a sa kojim ima dogovor o održavanju. Stan je udaljen na 1,5 km od centra i ima nekih 35 kvadrata.

U pitanju su stambeni kompleksi sa kojima možete ugovoriti održavanje vašeg apartmana, uz mesečno sređivanje, obilaženje stana, brige o dolascima/odlascima turista, menjanju posteljine i tome slično. Time je dobar deo "tereta" pao sa vaših leđa, ali ova usluga nije jeftina.

Gostima na Zlatiboru posebno smeta što nemaju "pogled" sa terasa apartmana koje iznajmljuju, jer se svuda okolo neprestano gradi.

Iako cene izdavanja apartmana, po danu, na obe pomenute planine uveliko premašuju cifre od 40 ili 50 evra, naš sagovornik nije uspeo da se zadrži na pozitivnoj nuli. Gospođa zaposlena u kompleksu gde on poseduje stan rekla mu je kako "nije jedini", te da je čula da "mnogi sada menjaju Zlatibor za Vrnjačku Banju".

Slično iskustvo ima još jedna naša sagovornica, koja ima stan na Kopaoniku. Ne samo da je odziv bio slab, čak i ako je uspela da ga izda za vreme Kopaonik biznis foruma, već ne uspeva da namiri sve račune, a naplaćuje 50 evra po danu.

Cene izdavanja apartmana u Banji trenutno idu od 35 do 50 evra, u proseku. Ponegde se mogu naći i kuće za odmor, gde je cena po danu 20-25 evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BralE

    2. april 2023 | 09:30

    Pa kad su „izbetonirali“ kompletnu planinu! Strašan neukus! Kakve logike ima otići iz grada i betona, da se odmoriš u - BETON…

  • VB

    2. april 2023 | 10:59

    A Vrnjačka je kao nešto bolja,zida se na sve strane, kanalizacija zagušuje čak i u centru,ostalo je samo ime i brend koji bledi svakim danom sve više...!!!

  • Petar

    2. april 2023 | 10:04

    Dacic zida po Vrnjackoj Banji,tacnije njegov sin,sa jos nekim ,,drugarima"ovo je samo medijska potppra. Kupuj narode samo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>