• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkriveno: Privatno bogatstvo kralja Čarlsa procenjeno na skoro dve milijarde funti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gardijan je uspeo da sastavi listu od nakita do umetničkih dela, Rols-rojsova i trkačkih konja do retkih markica

  • 0
Kralj Čarls Kamila Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kralj Čarls III nasledio je imovinu koja je podigla njegovo bogatstvo na skoro 2 milijarde funti prema široj istrazi i analizi koju je sproveo Gardijan.

Monarh krije vešto svoje bogatstvo od javnosti, ali Gardijan je uspeo da sastavi listu od nakita do umetničkih dela, Rols-rojsova i trkačkih konja do retkih markica.

"Iako ne komentarišemo privatne finansije, vaše brojke su  kreativna mešavina spekulacija, pretpostavki i netačnosti", naveo je portparol kraljevske porodice u odgovoru na Gardijanov izveštaj.

Sve u svemu, privatno bogatstvo kralja Čarlsa se procenjuje na ukupno 1,815 milijardi funti. Ta cifra je tri puta veća od nedavne kalkulacije Sandaj Tajmsa, koja nije uključivala nekoliko njegovih najvrednijih sredstava.

Bogatstvo na četiri točka

Kraljica Elizabeta Jaguar X-Type ide na aukciju Foto: NIEBOER/PPE / Sipa Press / Profimedia

Gardijan je identifikovao 23 vozila u Bakingemskoj palati i Sandrignemu, kraljevoj privatnoj imovini u Nortfolku.

Neka kraljevska vozila su u privatnom vlasništvu ili su ih proizvođači pozajmili Vindzorima. Druge drži suveren "u pravu krune", što znači da nisu privatno vlasništvu, već ih drži monarh u ime nacije.

Takođe, zbunjujuće je što se vozila koja su označena kao "državna kola" ponekad koriste priavtno, kao kada je princeza Eugenija, koja nikada nije bila kraljevska porodica, došla na venčanje u "državnom" 1977 Rols Rojsu Fantom VI vrednom 1,3 miliona funti.

Vrednost automobila za koje se pretpostavlja da su privatni procenjuje se na 6,3 miliona funti.

Privatna imovina vredna 330 miliona funti

Kralju Čarlsu ne manjka palata, zamkova i rezidencija za uživanje, ali većina tih imanja i nisu tehnički njegova. Bakingemska palata i Kensington palata primera radi su u vlasništvu suverena sa desne strane krune.

Međutim, Čarls je nasledio dve seoske nekretnine od svoje majke koje su među njegovom najvrednijom imovinom.

Prvo je reč u Balmoralu, koji je u vlasništvu porodice od 1852. godine, i koristi se kao porodično mesto za odmor, a takođe je i mesto gde je kraljica Elizabeta izdahnula.

Dvorac Zamak Balmoral Škotska Foto: Shutterstock

Vrednost imovine se procenjuje na 80 miliona funti. Još vrednija je nekretnina Sandrignem u Norfolku. Njegova vrednost se procenjuje na 250 miliona funti. Odnosno, samo u nekretninama monarh ima 330 miliona funti.

Čarls ne plaća porez za Balmoral i Sandringem jer je njegova majka sklopila dogovor 1993. godine za Konzervativnom vladom.

U čijem su vlasnitšvu pokloni koje dobija kraljevska porodica?

Kraljica je za života ulagala mnogo u konje, a jednom prilikom je to opisala kao "prostu filosofiju" da uzgaja "konje brže od konja drugih ljudi".

U amanet je tako ostavila oko 70 punokrvnih životinja u različitim fazama trkačke i uzgojne karijere. Njihova vrednost je procenjena na najmanje 27 miliona funti.

Nakon njene smrti, Čarls je zaradio 2,3 miliona funti od prodaje konja na aukciji, ujključujuči i neke koje je kraljica dobila na poklon od emira iz Dubaija i Age Kana.

Dvorac Zamak Balmoral Škotska Foto: Shutterstock

Palata na njih gleda kao na lični poklon, radije nego na zvanični. Kada je reč o kolekciji markica, imaju stotine hiljada markica, a neke od njih datiraju od pradede kralja Čarlsa, Džordža V.

Veruje se da vrede najmanje 100 miliona funti. Tu su i slike Salvadora Dalija. Ukupna vrednost umetničkih dela, za koje se smatra da ih ima 400, je 24 miliona funti.

Oko 54 dragulja u privatnom vlasništvu procenjuje se na 533 miliona funti.

Investicije

Nijedan drugi aspekt porodice Vindzor nije više tajan nego akcije i investicije, što onemogućava pouzdanu procenu imovine.

Oduzimajući 17 miliona funti nakon razvoda kralja Čarlsa od princeze Dajane 1996. godine, procenjuje se da je ukupno zajedničko bogatstvo porodice 142 miliona funti.

I to će verovatno biti značajno potcenjeno s obzirom na to da se zasniva na onome što je prosečno britansko domaćinstvo uštedelo od svojih prihoda – otprilike 9% poslednjih decenija.

Bogati ljudi kao što su članovi kraljevske porodice imaju znatno više raspoloživog novca i, kao rezultat, teže da ulažu mnogo više u investicije.

Jedan savetnik koji je specijalizovan za vođenje finansijskih poslova superbogatih rekao je da očekuje da porodica sa finansijama Vindzora ulaže 50 odsto svog prihoda.

(Telegraf Biznis)

Video: Kuća izgrađena u gotskom stilu iz 19. veka na aukciji, a početna cena će vas iznenaditi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>