• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za bogate nema krize: Prosečne cene kuća u poznatom letovalištu dostigle rekord

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od 14 odsto prodaje na tržištu luksuza rezultat je ozbiljnog nadmetanja

  • 0
hampton beach, plaža, more pesak okean, njujork Plaža u Hemptonsu / Foto: Shutterstock

Prosečna cena kuće u Hemptonsu dostigla je rekordna tri miliona dolara, što najbolje oslikava kako na cenu utiče nedostatak popularnih kuća na plaži i otpornost na krizu bogatih kupaca.

Prosečna prodajna cena skočila je 18 odsto u prvom kvartalu na 3,1 milion dolara, pokazuje izveštaj Daglasa Elimana i Milera Semjuela. Prosečna cena u Hemptonsu je sada više od milion dolara viša od prosečne prodajne cene na Menhetnu.

- Ova razlika ukazuje na najveći jaz između dva tržišta od kada su podaci počeli da se prikupljaju 2005. godine - kaže Miler Samjuel.

Porast odražava kontinuirani nedostatak kuća na listi za prodaju, zajedno sa kontinuiranom potražnjom bogatih kupaca kuća koji traže komad željene nekretnine u Hamptonsu. Brokeri kažu da uprkos nestabilnosti na berzi, rastućim stopama na hipoteke, otpuštanjima u tehnološkim kompanijama, finansijama i strahu od recesije, bogati i dalje licitiraju i kupuju, piše CNBC.

- Imamo više kupaca nego prodavaca - rekao je Tod Bourgard, izvršni direktor jedne kompanije za promet nekretnina.

Više od 14 odsto prodaje na tržištu luksuza rezultat je ozbiljnog nadmetanja.

- Visoka klasa ostaje u izvesnom stepenu nepokolebljiva. Imate ljude koji povlače poteze i ne brinu za situaciju na makro planu.

U Hemptonsu je u prva tri meseca zabeležen veliki broj prodaja kuća. Imanje od 6,7 hektara u Ist Hemptonu prodato je za 91,5 miliona dolara u martu, što je više nego dvostruko više od cene za koju je prodato 2020. godine.

Kuća koja je nekada bila u vlasništvu Bernija Medofa, prodata je za 14 miliona dolara. Čak i male kuće u Hemptonsu postižu velike cene: mobilna kućica u zajednici Montauk Shores prodata je za 3,75 miliona dolara.

Nedostatak kuća za prodaju, međutim, doveo je do oštrog pada ukupnog poslovanja. Obim prodaje u prvom tromesečju pao je 57 odsto na najniži nivo u poslednjih 14 godina.

Brokeri kažu da bi prodaja mogla da poraste tokom leta, ako se više kuća nađe na tržištu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>