• 8

Vreme čitanja: oko 4 min.

Beograd na vodi jeste na hit lokaciji, ali stanovi nisu najskuplji

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako do izuzetne nekretnine po pristupačnoj ceni?

  • 8
Beograd na vodi Foto: Promo/ Marko Edge

Kupovina stana je jedna od najvećih životnih odluka. Bilo da kupujete stan na kredit, kao svoj budući dom, bilo da želite da ga izdajete, poželjno je da obratite pažnju na nekoliko stvari koje vam mogu biti veoma važne kada se uselite.

Kako je stan investicija u budućnost za vas i vašu porodicu, određeni faktori mogu uticati i na cenu vaše nekretnine kasnije, ukoliko želite da je izdajete ili prodate, a ima ih najmanje tri. I ne, oni nemaju nikakve neposredne veze sa samim stanom i na njih teško možete uticati, zbog čega bi trebalo da mislite o tome u početnim koracima.

Tako možete imati najlepši, najuređeniji stan na svetu, ali je uzalud ako se on nalazi u "lošem kraju". Naime, jednako kao i sama nekretnina, važno je gde se ona nalazi i šta sve takva lokacija podrazumeva: počev od blizine gradskog prevoza i saobraćajne mreže, prodavnicama i važnih objekata, da li u blizini imate doktora, školu i vrtić. Zbog toga radije birajte urbana, planski izgrađena naselja, sa parkovima, zelenilom, parkinzima i drugim sadržajima u blizini.

Beograd na vodi Foto: Promo/ Edvard Nalbantjan/ Stella Production

Nemojte da bežite od atraktivnih lokacija. Mit je da su takve lokacije najskuplje, a to potvrđuje i upravo objavljen izveštaj Republičkog geodetskog zavoda – primera radi, na prestižnoj lokaciji Beograda na vodi, kvadrat može da se kupi već za 3.200 evra+PDV. Međutim, u ovu cenu ne ulazi samo kvadrat stana izgrađenog po najvišim standardima, već i brojne druge pogodnosti u samoj zgradi: recepcija sa obezbeđenjem, unutrašnje dvorište za stanare, podzemna garaža, stanica na kojoj možete da očistite šapice kućnog ljubimca, prostor za odlaganje dečijih kolica... U blizini su šetalište uz reku, Savski park, kao i brojne opcije za rekreaciju, šoping i druženje.

Sve su to faktori koji će vašim članovima porodice biti od neizmernog značaja dok budu provodili tu svoju svakodnevicu, a dugoročno posmatrano, imaju i mogućnost da iskoriste tu nekretninu kao investiciju, o čemu se često govori u vreme geopolitičkih izazova.

Kupovina nekretnina je na neki način danas kod nas i vid štednje, a takođe i vid investicionog ulaganja, kaže Miljan Krvavac iz agencije za nekretnine Property Broker. Dodatnu zaradu pruža i rast vrednosti nekretnine kroz vreme, posebno kod novogradnje. U nedostatku razvijene berze kod nas mnogi gledaju na ulaganje u nekretnine kao na adekvatnu alternativu. To dodatno utiče i da naši državljani koji žive u inostranstvu budu više zainteresovani za kupovinu stanova.

Miljan Krvavac, Property Broker Foto: Privatna arhiva

-Poslednjih godina primetna je velika želja naših ljudi koji žive širom sveta da kupe bar jednu nekretninu u Beogradu, kao 'bazu'. Oni prepoznaju i investicioni potencijal zbog vrlo dinamičnog domaćeg tržišta. Zato biraju velike građevinske komplekse novogradnji na najboljim lokacijama - kaže Krvavac.

Proveravali smo u tom smislu i cene kvadrata.

Uopšteno, a kako potvrđuje i naš sagovornik, cena kvadrata je promenljiva kategorija, koja dosta varira u zavisnosti od lokacije i starosti objekta.

Cene novogradnje kreću se oko 2.500 evra po kvadratu za širi centar, a od 3.500 do 4.500 za kvalitetnije objekte u užem centru grada i na Novom Beogradu.

Trenutno se dominantno izdvaja Beograd na vodi koji pruža najbolji odnos cene i onoga što nudi. U užem gradskom jezgru to je i najpovoljniji kompleks, jer većina stanova ne prelazi cenu od 3.900 evra po kvadratu.

Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

-Postoji nekoliko zgrada u prvom redu do reke, koje imaju bazen, teretanu i ostale prateće sadržaje lux kategorije, čija je cena viša, pa na osnovu toga vlada uverenje da je celo naselje nedostižno skupo. To je zabluda, jer je u Beogradu na vodi moguće kupiti stan već od 3.200 evra+ PDV po kvadratu - objašnjava nam Krvavac, dodajući da je reč o modernom naselju na fantastičnoj lokaciji, sa novom infrastrukturom, što stvara uslove za stabilno povećanje vrednosti nekretnina u ovom naselju.

Kako savetuje sagovornik Telegrafa, pri kupovini budućeg doma najvažnije je odrediti lokaciju, spratnost i blizinu sadržaja koji su u skladu sa navikama budućih stanara. Blizina reke, parkova, sportskih i školskih objekata posebno su važni pri izboru mesta za život. Takođe, uvek treba obratiti pažnju na potencijalni rast cene. Novogradnja tu ima prednost, jer ako kupite stan u početnom stadijumu izgradnje u uređenom kompleksu, možete očekivati siguran rast cene 20–30% do kraja gradnje i useljenja.

A kakva su predviđanja, kako će se kretati cene kvadrata i rentiranja u narednom periodu?

-Cene kvadrata u novogradnji će blago rasti sve dok potražnja bude natprosečna, kakva sada i jeste. Starogradnja u širem centru i na periferiji će stagnirati, a u užem centru će imati blagi rast i dalje. Renta je osetljivija na kratkoročna pomeranja na tržištu, pa očekujem kretanja u oba pravca u zavisnosti od potražnje stranaca - zaključuje on.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    11. maj 2023 | 12:49

    Po Vama ispade da ako kupis stan u Beogradu na vodi u cenu stana ulazi i portir na recepciji i sisanje trave i ciscenje zgrade.Pa nije bas tako sve se to placa

  • 11. maj 2023 | 15:50

    Sem par zgrada , sve ostalo je ispod normalnog standarda gradnje a cena ko od zlata

  • Ana

    11. maj 2023 | 12:51

    Ako placa troskove tih recepcionara

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>