• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"U 3h izjutra čekaju kupce i sklapaju poslove na divlje": Kirija kod komšija do 1.500 evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na crnogorskom primorju cene su udvostručene, dok su značajno skočile i u Podgorici

  • 0
Kotor Panorama Foto: Shutterstock

Od početka rata u Ukrajini, dakle od februara 2022, najam stanova je poskupeo u celom regionu, pa i u Crnoj Gori: u Podgorici za čak 60 posto.

Prosečna cena stana u tom gradu je 450 evra.

Na crnogorskom primorju cene su udvostručene, tako da sada najam jednosobnog stana u Kotoru i Tivtu ide do neverovatnih 1.500 evra, kazali su sagovornici lista Pobjeda. Dodaju da manjih stanova maltene i nema u ponudi.

"Na tržištu nekretnina vlada haos, pravila nema, što je posledica rata u Ukrajini", tvrde predstavnici agencija za nekretnine u Crnoj Gori, a ekonomski analitičar Darko Đikanović kaže da je procvat tržišta nekretnina u 2022. imao veliki uticaj na iznajmljivanje stanova, gde su zakupi skočili za 50 do 60 odsto u odnosu na 2021.

- U Podgorici je, dakle, prosečna cena kirije za jednosobne stanove 450 evra, a 2021. je iznosila 300 evra - ističe Đikanović i objašnjava da je to posledica dolaska velikog broja stranaca u Crnu Goru, posebno Ukrajinaca i Rusa, što dalje pokazuje da je ovaj segment tržišta pod velikim uticajem globalnih faktora.

Stefan Mišković, vlasnik jedne firme za nekretnine, potvrdio je ovu analizu, ali i naveo da se poslednjih meseci "situacija smirila". Čini se, kaže, da tržište ulazi u mirniju fazu i da su cene u pojedinim delovima grada pale.

- Stanovi su najtraženiji u gradskoj četvrti, centru, Master četvrti, Preko Morače, iako je velika potražnja za svim delovima grada. Ispod 300 evra ne možete naći jednosoban stan ili garsonjeru, a najniža stanarina je 250 evra u starogradnji - tvrdi Mišković.

Podgorica, Crna Gora, panorama Podgorica/ Foto: Shutterstock

Takođe, naveo je da potražnja Rusa i Ukrajinaca počinje da jenjava, što je trend uočljiv već neko vreme i kod nas, u Srbiji.

U Crnoj Gori se, slično kao i u našoj zemlji, najviše traže traže garsonjere i jednosobni stanovi, mada je u poslednje vreme primetan i rast potražnje sa dvosobnim jedinicama. Pritom, minimalni period zakupa prostora je godinu dana.

Što se tiče primorja, potražnje ima, ali ponuda nije velika, a cene su paprene.

Ako se odlučite za Kotor ili Tivat, spremite se da izdvojite od 800 do 1.500 evra za stan sa jednom sobom, dok su cene za garsonjere do 700 evra, istakao je Mišković.

Dodatno, pojavilo se mnogo nelegalnih preduzetnika i prodavaca koji u tri ujutro čekaju kupce i sklapaju velike poslove, bez plaćanja poreza. "Mnogi trenutno rade na divljaka. Sve je poskupelo. Za mene je to potpuno nelogično i mislim da ne može dugo da traje", rekao je još jedan stručnjak za nekretnine iz CG.

(Telegraf Biznis)

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>