• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji odrasloj ćerki naplaćuju kiriju: "Mora da shvati da ništa nije besplatno"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji kažu da je vreme provedeno kod kuće pripremilo njihovu ćerku za sledeće korake zrelosti i nezavisnosti

  • 8
Stan, Novac evri pare Foto: Shutterstock

Roditelji iz Teksasa otkrili su da naplaćuju kiriju svojoj 19-godišnjoj ćerki, a umesto očekivanih kritika, shvatili su da je ovo trend koji dobija sve veću podršku. 

Neka deca odlučuju da napuste gnezdo kada završe srednju školu, druga mogu da ostanu kod kuće i žive sa roditeljima, ali po koju cenu? Hešteg "roditelji naplaćuju kiriju" na TikTok-u dostigao je više od 59,7 milijardi pregleda, piše FOX Business.

Ovaj trenutni trend je izazvao oštru debatu, što je mnoge dovelo do zaključka da ova roditeljska odluka ima negativan uticaj na odnos roditelj-dete.

Erika i Kodi Arči iz Gejtsvila u Teksasu podelili su svoja razmišljanja o ovoj temi nakon što je njihova ćerka Kajli Dison (19) završila srednju školu u maju 2022. i već 1. juna počela da plaća stanarinu svojim roditeljima.

Kajli je nakon diplomiranja odlučila da ostane kod kuće i radi puno radno vreme, zbog čega su njeni roditelji počeli da joj naplaćuju kiriju. Arčijevi su rekli svojoj ćerki da će joj naplaćivati 200 dolara mesečno za kiriju, ako neće da se upiše na koledž, već ćeli da radi sa punim radnim vremenom i živi kod kuće.

- Poenta naplaćivanja kirije je da je navede da shvati da ništa nije besplatno i da počne da se priprema za odraslo doba. Kada ulazite u radnu snagu, morate da budete odgovorni za sopstvenu stanarinu i hranu - rekao je njen otac.

Kajli je devet meseci živela kod kuće sa roditeljima, plaćajući 200 dolara mesečno, što je znatno jeftinije od ostalih nekretnina za iznajmljivanje u toj oblasti. Iselila se ove godine, ali su njeni roditelji rekli da je vreme provedeno kod kuće pripremilo njihovu ćerku za sledeće korake zrelosti i nezavisnosti.

- Mislim da je stekla više perspektive o tome koliko koštaju stvari u stvarnom svetu - rekla je njena mama.

Oni su na TikToku otkrili da je njihova ćerka plaćala 200 dolara jer je odlučila da sama kupuje deo namirnica, inače bi njena mesečna naknada bila 300 dolara.

- Ne znam. Moji roditelji su ovo uradili sa mnom, i to je skoro uništilo našu vezu. Nateralo me da se osećam kao da im je više stalo do novca nego do mene - prokomentarisao je jedan gledalac.

Ipak, mnogi su se složili sa Arčijevim metodama.

- Ne vidim ništa loše u tome. Pomaže im da nauče šta je odgovornost - prokomentarisao je jedan gledalac.

Studija kompanije Lending Tree iz 2022. godine objavila je da bi 85 odsto roditelja dozvolilo svojoj deci da žive kod njih i kao odrasli, a većina 73 odsto, im ne bi naplaćivala kiriju.

Ipak, u izveštaju se dodaje da bi tih 73 odsto roditelja koji ne bi naplaćivali kiriju očekivalo da njihova deca daju neki finansijski doprinos za račune domaćinstva ili namirnice.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    19. maj 2023 | 19:50

    Nista novo. Mozda je kod nas ovo cudno na zapadu je sve to normalno.

  • Spomenka

    19. maj 2023 | 20:22

    Delimo troskove za hranu,higijenu i racune a da mi placa kiriju kao podstanar....ne dolazi u obzir.

  • ...

    19. maj 2023 | 20:11

    Ја својој не наплаћујем кирију али ме комуналије не занимају,15 хиљада месечно дај држави и живи

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>