• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opet pale cene stanova u Crnoj Gori: Evo koliko kvadrat košta na primorju, a koliko u Podgorici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene građevinskih materijala počele su da padaju krajem prošle godine, ali cene stanova nisu u potpunosti pratile taj pad

  • 0
Rose, Luštica, Crna Gora, more

Foto: Wikipedia

Prosečna cena metra kvadratnog stana u novogradnji na nivou Crne Gore u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.389 evra, što je treći uzastopni kvartal sa padom cena stanova, pokazuju podaci Uprave za statistiku Crne Gore Monstat.

U trećem kvartalu prošle godine, prosečna cena kvadrata u novogradnji u komercijalnoj prodaji bila je na rekordnom nivou i iznosila je 1.446 evra, u četvrtom kvartalu pala je na 1.409 evra, a sada na 1.389 evra.

U 2020. godini, tokom pandemije, cena kvadrata stana, prema podacima Monstata pala je na prosečnih oko 1.100 evra, da bi tokom 2021. godine narasla na oko 1.200 evra. U poslednjem kvartalu 2021. godine prosečna cena kvadrata stana u novogradnji i komercijalnoj prodaji iznosila je 1.209 evra i nakon toga počinje njen rast, piše Srna.

Na početku prošle godine prosečna cena metra kvadratnog stana porasla je na 1.346 evra, a zatim u drugom kvartalu na 1.425 evra. Razlozi za to povećanje, kako je tada saopštavano iz građevinskih preduzeća, bili su rast cena građevinskih materijala izazvan poremećajem na tržištu zbog izbijanja rata u Ukrajini, prekidom linija snabdevanja i rasta cene energenata.

Cene građevinskih materijala počele su da padaju krajem prošle godine, ali cene stanova nisu u potpunosti pratile taj pad zbog toga što je u međuvremenu došlo do rasta interesovanja kupaca pre svega Ukrajinaca, Rusa i Turaka.

U Podgorici je prosečna cena metra kvadratnog stana u novogradnji u komercijalnoj prodaji u prvom kvartalu ove godine iznosila 1.409 evra. To je najniža cijena u poslednja četiri kvartala.

Na primorju prosečna cena kvadrata sada iznosi 1.392 evra, i neznatno je veća nego na kraju prošle godine kada je bila 1.387 evra. Znatno veće cene stanova u šest primorskih opština bile su u prvoj polovini 2022. godine - 1.445 i 1.473 evra.

U severnoj regiji prosečna cena metra kvadratng u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.201 evro, što je treći uzastopni kvartal njihovog pada. Na severu su bile veće cene stanova krajem 2021. godine nego u drugom delu prošle godine i sada.

Istraživanje Monstata obuhvata i cene metra kvadratnog stanova u takozvanoj solidarnoj stambenoj izgradnji koja obuhvata prodaju stanova od stambenih zadruga.

U prvom kvartalu ove godine stanovi iz solidarne izgradnje prodavani su po ceni od 600 evra po kvadratu. Na primorju i u severnoj regiji, nije bilo prodaja ovih stanova, dok je u centralnoj regiji njihov kvadrat koštao 589 evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>