• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Život u gradskoj oazi: Versajski dvorac i Beograd na vodi krasi isto zelenilo

Vreme čitanja: oko 2 min.

U dvojezičnoj državnoj osnovnoj školi u zaleđu Savskog trga đaci će biologiju učiti u svojoj botaničkoj bašti, u kojoj će se uzgajati Pančićeva omorika, sekvoja i japanski javor

  • 0
BWF Foto: Promo/ BWF

Da li ste znali da se više od 40 odsto ukupne površine Beograda na vodi nalazi pod zelenilom, a da je u okviru ovog višestruko nagrađivanog projekta zasađeno ili će biti zasađeno više od 2.000 stabala? Procenat zelenila se konstantno uvećava, jer se svakog meseca širom najmodernijeg naselja u Srbiji posadi u proseku 10 do 20 novih stabala. Upravo ove brojke govore da kompanija Belgrade Waterfront predano radi na ozelenjavanju desne obale Save, doprinoseći tako očuvanju životne sredine.

BWF Foto: Promo/ BWF

Da je briga o životnoj sredini trajno opredeljenje kompanije Belgrade Waterfront govori i činjenica da će u budućoj najsavremenijoj dvojezičnoj državnoj osnovnoj školi, koja će biti izgrađena u zaleđu Savskog trga, postojati mini botanička bašta. U ovom ekskluzivnom zelenom kutku, smeštenom u srcu budućeg obrazovnog i kulturnog centra grada, uzgajaće se vrste drveća kakve se kod nas retko viđaju, kao što su sekvoja, čileanski bor ili japanski javor. Svoje mesto među odabranim sortama sa svih kontinenata naći će i Pančićeva omorika, a biologija će sasvim sigurno postati jedan od najatraktivnijih predmeta za mlade istraživače.

BWF Foto: Promo/ BWF

Još jedno od omiljenih mesta najmlađih, Savski park, osim jedinstvenog igrališta, multifunkcionalnih terena za timske sportove i 700 metara dugačke staze za džoging, krasi i više od 140 stabala. Neka od njih, kao što su ukrasne jabuke i dekorativne trešnje, podsećaju posetioce na lokalnu tradiciju, u kojoj ove dve voćke zauzimaju važno mesto. Drvoredi prave prijatnu hladovinu na Savskom trgu i Sava Promenadi, omiljenom beogradskom šetalištu, a sadnice javora, graba i drugih vrsta drveća posađeni su duž čitavog Bulevara Vudroa Vilsona.

BWF Foto: Promo/ BWF

Smena godišnjih doba ne utiče na bujnost zelenila u Beogradu na vodi. Biljke u žardinjerama menjaju se četiri puta godišnje, tako da bez obzira na to kada posećujete najmodernije naselje kraj Save, ono je uvek osveženo novim bojama. U proleće se sade viole, azaleje, lale i lukovice, dok leto odiše mirisima begonija i hortenzija. Kada dođu hladniji dani, na scenu stupaju jesenje viole, kao i zimska kraljica, koja cveta tokom najhladnijeg godišnjeg doba. Osim toga, varijeteti vrbe i višegodišnje trave koje su posađene uz samu reku prilagođene su rastu i pri povišenom vodostaju.

BWF Foto: Promo/ BWF

-Prilikom odabira biljaka težimo da ispunimo zahtevne estetske standarde pejzažne arhitekture. Zato sadnice nabavljamo iz najvećih evropskih rasadnika. Zelenilo za plazu oko Kule Beograd, novog simbola naše prestonice, dolaze iz Brunsa u Nemačkoj, koji je čuven po izuzetnom kvalitetu rasada. Interesantno je da se odatle nabavljaju i biljke za vrtove Versajskog dvorca i pariskog Diznilenda - istakao je Miloš Radonjić, menadžer za pejzažnu arhitekturu Belgrade Waterfront-a.

BWF Foto: Promo/ BWF

On dodaje da svaka zgrada Beograda na vodi ima unutrašnje uređeno dvorište koje nudi trenutke mira i opuštanja usred užurbane gradske vreve. Više od trećine svake parcele ovog naselja prekriveno je zelenilom, a zahvaljujući blizini Savskog parka i drugih velikih zelenih površina ispunjena je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da na 300 metara od svake zgrade treba da postoji najmanje 0,5 hektara zelene površine. Na taj način se umanjuje efekat toplotnih ostrva i doprinosi smanjenju temperature u čitavom kompleksu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>