• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vanserijska transformacija stančića od svega 18 kvadrata: Ima čak sedam celina i sve što vam treba

Vreme čitanja: oko 4 min.

U izvornom obliku, stan je bio u lošem stanju, godinama niko u njemu nije živeo

  • 0
mali stan Foto: Shutterstock

Verovatno nema većeg izazova za dizajnere enterijera od uređivanja malih stanova.

Pomislili bismo kako je stan od 18,6 kvadrata najmanji na svetu, ali nije. Dizajnerka enterijera, Mirela Blažanović, sredila je i manju stambenu jedinicu – od 12 svega kvadratnih metara.

Kod uređivanja malog stana u centru Zagreba do izraza je došla racionalnost i realnost klijenata, koji su bili svesni da u tom prostoru ne mogu imati kuhinju sa sudomašinom i rernom, već da će prostor biti organizovan kao soba u studentskom domu.

To znači: malo kupatilo i prostor od devet kvadrata u koji treba da stanu krevet, ormar, radni sto i deo za kuvanje, piše portal zadovoljna.rs. U ovom slučaju, bilo je važno iskoristiti i vertikalnu dimenziju prostora, tako da je krevet podignut na viši nivo, a ispod je ostavljen prostor za odlaganje.

U izvornom obliku, stan je bio u lošem stanju, godinama niko u njemu nije živeo. Bio je vlažan, tako da je najskuplji deo adaptacije bilo isušivanje vlage.

- Na fotografijama se može videti da je stan pripadao nekom "drugom vremenu", a godine nekorišćenja učinile su svoje u smislu propadanja materijala - kaže dizajnerka enterijera Mirela Blažanović.

Šta god da radi, Mirela prvo kaže klijentima da naprave spisak želja prema važnosti, tako da ona bude upoznata sa prioritetima. Ali, svakako nastoji da uvrsti i stvari sa dna liste jer to su najčešće detalji koji, možda, nisu toliko funkcionalno važni, ali prostor čine personalizovanim.

Kod uređenja ovog stana od 18,6 kvadrata bilo je važno da jedna mlada osoba može normalno da živi, odnosno da stan može da zadovolji sve njene stambene i organizacione potrebe.

Trebalo je uzeti u obzir i da se radi o osobi koja ima mnogo odeće, obuće i kozmetike, te da mora negde da stavi dasku za peglanje, usisavač, sredstva za čišćenje… Drugim rečima, da sve ima svoje mesto.

Mirela je, stoga, stan podelila na sedam funkcionalnih zona i ovako izgleda 3D render – kako je sve zamislila.

1. Ulazni prostor s ormarima za cipele i kapute.

2. Kupatilo u koje su morali stati bojler, veš-mašina i sušilica, walk-in tuš (to je bila velika želja klijenta), WC-šolja, lavabo sa velikim ogledalom i dosta prostora za odlaganje hemije i kozmetike. Pritom je bila nužna dobra rasveta i lep i prozračan izgled. To je postignuto jakom rasvetom iz dnevnog spektra i igrom potpuno svetlih boja s intenzivnijim tonovima.

3. Kuhinja za koju se znalo da se neće koristiti u meri u kojoj bi se koristila da u stanu živi četvoročlana porodica, ali da mora da ima sve elemente prosečne kuhinje: frižider, sudoperu, šporet, rernu, mašinu za sudove i dosta prostora za odlaganje. Veći volumen za odlaganje postignut je dubljim gornjim kuhinjskim elementima.

4. Dnevni boravak je morao da sadrži više funkcionalnih celina, ali sam boravak je podrazumevao komotnu sofu, mali sto za kafu i TV. Budući da je ponestalo novca, nepostojanje TV komode u koju se skrivaju "tehnikalije" - nadomešćen je korpama u kojima se nalazi nužna TV i internet "aparatura".

5. Trpezarija nikako nije mogla biti pozicionirana kao zasebna celina, jer naprosto nije bilo mesta, pa je tom problemu dizajnerka doskočila tako što je stavila sto i stolce u - radni deo.

6. To je ujedno i pretposlednja celina. Mirela je odabrala sto na točkiće koji se vrlo jednostavno izvuče i odgura na sredinu prostorije, zavisno od broja osoba koje za njim sede. Radni deo je ograđen policama i prostorom za odlaganje knjiga i skripata, što je studentima jako važno.

7. Spavaća soba. Postojanje "pravog" kreveta, a ne kauča koji se razvlači bilo je obavezno. Budući da u tako mali prostor nije mogla smestiti i krevet i sofu, posegla je za rešenjem koje se samo nametnulo: zidni krevet. To je komad nameštaja koji štedi prostor, a dušek je nešto što stanari sami biraju.

Ormare koji najčešće idu uz spavaću sobu, Mirela je linijski povezala uz ostatak nameštaja te stvorila niz kuhinja – ormari – radni prostor.

Ovako izgleda stan u realnosti:

Iako Mirela nije ljubiteljka bele, ta boja se ovde pokazala kao najbolji izbor jer se ravna ploča nameštaja stopila i kao da čini dupli zid; ravna, glatka, bez većih odstupanja, kaže dizajnerka.

Ravne linije nameštaja, nepredimenzionirani komadi, odmaknutost samostojećih komada od zida, ne prevelika upotreba različitih tekstura i – urednost.

Urednost je, dodaje, ključna u ovako malim stanovima. Svaka stvar mora imati svoje mesto i to je najzahtevniji deo projekta: da se iskoristi svaki ugao stana i da on bude maksimalno funkcionalan, uz slušanje želja klijenata i uklapanje sa realnim mogućnostima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>