• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telegraf u petom najvećem neboderu na svetu: Pogled zaista vredan milion dolara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arhitektonska blaga u Koreji

  • 0
Seul Foto: Telegraf.rs

U zemlji čuda, kući Samsunga, Južnoj Koreji, i neboderi su drugačiji, a mi smo imali priliku da obiđemo dve najveće građevine u Seulu. 

Neboderi koji dodiruju nebo simbol su urbanog stila i moći, a drastično poboljšanje inženjerskih sposobnosti tokom godina u kombinaciji sa tehnologijom čini da zemlje grade sve više i više zgrade pomerajući granice.

Grad od skoro 10 miliona stanovnika, kao na dlanu, videli smo iz tornja koji je zove N Seul. Svojevremeno, to je bio najviši objekat u gradu, a danas se sa njega pruža jedan od najboljih pogleda na Seul.

Iskoristili smo najlakši način da se popnemo na toranj - žičarom koja košta desetak dolara.

Smešten je na planini Namsan, a visok je 236 metara i predstavlja drugu najvišu tačku u Seulu. Izgrađen je 1971. godine i trenutno emituje signale za korejske medije, poput KBS, SBS i MBC.

N Seoul Tower je podeljen na tri dela, uključujući N Lobby, N Plaza i N Tower. Sadrži ulaz u osmatračnicu, recepciju, muzej (Alive museum), dečije pozorište, kafić i sobu za dojenje. Ovde se takođe nalaze N Gift prodavnica suvenira i N Sweetbar restoran. N Plaza ima dva sprata. Na prvom se nalaze biletarnica, N Terrace (travnata terasa), suvenirnica i kiosk brze hrane. Na drugom spratu se nalaze italijanski restoran The Place Dining i krovna terasa na kojoj se mogu naći katanci ljubavi.

Seul Foto: Telegraf.rs

Koreja ima velike probleme sa zagađenjem vazduha zbog tzv. fine prašine i osvetljenje tornja im pomaže da znaju koliko je visoko zagađenje tog dana. Toranj je osvetljen plavom bojom od zalaska sunca do 23:00 danima kada je zagađenje vazduha manje od 45.

Ukoliko je zagađenje veliko toranj svetli crveno, a ukoliko je osvetljen zelenom bojom to znači da je najbolje tog dana nositi maske.

Lično nama, lepši je bio Lotte World Tower. On se vidi već pri prvim obrisima grada. Sa svojih 555 metara visine, trenutno predstavlja najvišu zgradu u Južnoj Koreji i petu najvišu na čitavom svetu.

Za njega kažu da je jedno od arhitektonskih blaga u Koreji. Kula simbolizuje simbiozu moderne arhitekture sa tradicionalnom korejskom kulturom , jedinstvom prirode i naprednim tehnologijama. Lotte World Tower sadrži sve što je neophodno za moderan gradski život.

Bilo je potrebno 13 godina da se završi. Svečano je otvoren 4 godine 2017. i nalazi se uz obale reke Han. U ovoj zgradi od 123 sprata nalaze se razne opservatorije za posmatranje. Zgrada je projektovana tako da može da izdrži zemljotrese jačine 9 stepeni Rihterove skale.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>