• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vetrenjača iz 18. veka je najtraženiji apartman na Hvaru: Evo koliko košta noć u ovom magičnom smeštaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stara vetrenjača 1761. godine imala je funkciju mlina za mlevenje žita, a danas je u turističkoj ponudi od 1. maja pa do 1. novembra

  • 1

U samom istorijskom centru grada Hvara nalazi se Ruina di Molino a Vento, zaštićen kulturno-istorijski spomenik stare vetrenjače izgrađene 1761. godine.

Izgrađena je od strane franjevaca koji su je koristili kao mlin za mlevenje žita jer je tada Hvar bio siromašno mesto u kom su se umesto loze i maslina koje prevladavaju danas, sadila polja pšenice.

Kula od 1971. godine pripada porodici Tudor koja ju je otkupila od franjevaca, ali nažalost, lopatice vetrenjače nisu više bile njen deo.

Ukupne površine od 60 metara kvadratnih, kula je još uvek istorijsko bogatstvo Hvara u kom mogu uživati i domaći i strani gosti jer naime, kula je prenamenjena i od 2014. godine se iznajmljuje, piše Večernji list. 

Zanimljivo je i kako je samo uređenje inicirao unuk drugog vlasnika kule, Lorenca Tudora koji je sa porodicom renovirao kulu i stavio je na tržište.

- Godinama je stajala bez ikakve funkcije pa smo krenuli u veliki izazov renoviranja. Sa samim renoviranjem završili smo početkom 2014. godine te smo je iste godine stavili na turističko tržište, što se pokazao kao pun pogodak. Već smo prve sezone premašili sva očekivanja, a turisti su bili oduševljeni - kaže Ivana Kovačević Tudor, supruga trenutnog vlasnika, Lorenca Tudora.

Samim tim, kula se iznajmljuje već šestu sezonu, a zbog sezonskog karaktera posla, uvek se zatvori u novembru i otvori u maju.

Kula je podeljena na četiri etaže, odnosno na dve etaže i dve poluetaže. Na prvom spratu nalaze se kuhinja, trpezarija i toalet, a na poluetaži je deo za odmor i čitanje. Druga etaža predviđena je za dnevni boravak i kupatilo, a na poluetaži se nalazi spavaća soba. U posedu kule je i spoljni deo koji čine vrt i privatni parking.

Veliki deo nameštaja izrađen je ručno, po meri i od hrastovog drveta jer je bilo teško pronaći bilo šta od gotovog pokućstva koje bi odgovaralo kružnim zidovima.

Najljepši deo tornja, ističe vlasnica, onaj je spoljašni, izvorni, koji svedoči o vremenu kom pripada i kao takav ne može ostati neprimećen, smatra.

(Telegraf Biznis)

Video: Britanka slučajno iznajmila ceo najluksuzniji hotel na Baliju umesto par soba: Dobila raj od odmora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>