• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina ublažava pravila o hipotekama kako bi pomogla građanima da dođu do prve nekretnine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nove mere politike mogle bi da utiču na 40 miliona kupaca kuća

  • 0
Stan kupovina ključevi od stana kuća kuće Foto: Shutterstock

Kina je upravo olakšala ljudima kupovinu nekretnine, u potezu koji bi mogao da utiče na hipotekarne kredite u iznosu od 3,5 biliona dolara, dok Peking nastoji da spasi tržište nekretnina koje je zaglibilo u rekordni pad i pogoršanje novčane krize javlja CNN.

Predujam će biti postavljen na minimum 20% za kupce koji prvi put kupuju i najmanje 30% za kupce koji kupuju po drugi put, navodi se u zajedničkoj izjavi Narodne banke Kine (PBOC) i Nacionalne uprave za finansijsku regulativu (NAFR), objavljenog kasno u četvrtak.

To je veliki rez u odnosu na postojeće zahteve od minimum 30 odsto i 40 odsto za kupce prve i druge nekretnine, u gradovima koji primenjuju ograničenja kupovine, poput Pekinga i Šangaja.

Dodatno, minimalne hipotekarne stope za kupce druge nekretnine ne bi trebalo da budu manje od 20 baznih poena iznad osnovne kamatne stope (LPR), navodi se u saopštenju. Trenutno, minimalne hipotekarne stope za "druge kupce" nisu manje od 60 baznih poena iznad LPR.

Inače, LPR je merilo za većinu kredita stanovništva i preduzeća u Kini i postavlja ga Centralna banka svakog meseca.

Nove mere politike mogle bi da utiču na 40 miliona kupaca kuća i na 25 biliona juana (3,5 biliona dolara) hipoteka, što je oko dve trećine stambenih kredita u zemlji.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>