• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Planeta podstanara": Kirije će rasti skoro 5 puta više nego cene kuća do 2026.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prosečna kirija u Velikoj Britaniji sada iznosi 1.261 funtu

  • 1
kuća, nekretnine Foto: Shutterstock

Prema podacima vodeće grupe agenata za nekretnine, "Hamptons", kirije u Britaniji bi trebalo da porastu skoro pet puta više od cena kuća, od sada do 2026. godine.

Predviđa se da će kirije porasti za 25 odsto od početka ove godine do 2026, nadmašivši tako prosečan rast cena kuća od 5,5 odsto u tom istom periodu.

Navodi se i da će nagomilavanje problema sa dugoročnim iznajmljivanjem kuća u kombinaciji sa rastućim troškovima stanodavaca koji se prebacuju na stanare - i dalje vršiti pritisak na kirije, dok će više stope na hipoteke i dalje opterećivati cene kuća.

Prema najnovijim podacima, tipični vlasnik kuće je već uvideo pad vrednosti svoje imovine tokom prošle godine.

U međuvremenu, prosečna kirija u Velikoj Britaniji sada iznosi 1.261 funtu, što je za 10,3 odsto više u odnosu na isto vreme prošle godine, prema Indeksu iznajmljivanja HomeLet.

Analiza "Hamptons" sugeriše da će postojati velike regionalne razlike u cenama kuća. Na primer, predviđa se da će cene kuća u Londonu porasti za 11,5 odsto do kraja 2026, dok se cene u Velsu neće promeniti.

Međutim, isto tako se napominje da će se povećanje zakupnina verovatno "osećati slično" širom Ujedinjenog Kraljevstva, ne samo u Londonu.

Po svemu sudeći, više ljudi trenutno traga za stanovima, nego za kućama, a kako veći broj ne može da priušti kupovinu, očekuje se ekspanzija podstanara, što je trend koji primećujemo i u drugim delovima sveta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • H

    13. septembar 2023 | 12:42

    Jesu hteli rat? Dobili su, sta hoce sad, da se neko sažaljeva?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>