• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pale cene kvadrata i kirija u Srbiji: Ovoliko sad vredi garsonjera, a kakva će biti 2024?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je sada pametnije kupovati ili iznajmljivati stan? Evo šta kaže naša sagovornica

  • 6
Pad cena kvadrata u Srbiji Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

U Srbiji je, konačno, došlo do "hlađenja" cena na tržištu nekretnina, mada je "uspeh" čak i ako su stabilizovane, jer bi podstanari i dužnici, usled novog rasta, bili u ozbiljnom problemu.

To se posebno odnosi na korisnike kredita sa varijabilnom kamatom, ali i na podstanare koji su nemoćni pred odlukama stanodavaca, pre svega - na studente.

Jesen je uzela maha, fakulteti su opet krcati, a letnji odmori završeni, te se u gradovima, s akcentom na Beograd, primećuju izrazito velike gužve.

Takođe, sajtovi za oglašavanje nekretnina opet se rapidno "pune".

Prelazak iz letnje u jesenju sezonu je i dobar povod da pitamo Aleksandru Mihajlović, stručnjaka za nekretnine, koliko je značajan trenutni pad cena kvadrata u Srbiji?

- Prema podacima sa specijalizovanog sajta za nekretnine 4zida, prosečno oglašene cene stanova, kada je u pitanju tržište prodaje, beleže stabilizaciju i blagi pad u drugom i trećem kvartalu u većini gradova u Srbiji - kaže sagovornica Telegraf Biznisa.

"S aspekta izdavanja stanova u Beogradu, prosečno oglašene cene na našem sajtu su prva dva tromesečja bile na istom nivou, dok je u trećem kvartalu došlo do blagog rasta, te je tako prosečna cena kirije za garsonjeru u Beogradu u trećem kvartalu skočila sa 300 evra koliko je iznosila u prva dva kvartala ove godine - na 330 evra."

- Ali, trenutno oglašena prosečna cena za garsonjere opet je u blagom padu, i iznosi 285 evra. Sličan trend beleže i ostale strukture stanova - dodaje Aleksandra.

Koji trendovi su sada primetni, u odnosu na mesece unazad?

Prema rečima Aleksandre Mihajlović, podaci u koje oni imaju uvid jasno pokazuju da je došlo do stabilizacije i smirivanja tržišta nekretnina nakon perioda dinamičnog rasta: analiza pokazuje putanju koja je u padu za prodaju/izdavanje stanova u Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

Dakle, ova tri grada su ispred svih kada je reč o smirivanju cena, a da li će tako ostati i naredne godine?

- S obzirom na dinamiku koja je obeležila prethodni period, predviđanje kretanja cena nekretnina je izazovno. Ipak, možemo reći da se ne očekuje drastičan rast cena koji se desio u prethodnom periodu, ali se cene neće vratiti na nivo od pre nekoliko godina. Na cene nekretnina utiču brojni spoljašnji ekonomski faktori, ponuda i potražnja, promene u kamatnim stopama, kao i opšta ekonomska stabilnost - zaključuje naša sagovornica, koju smo upitali i da li je sada pametnije kupovati ili iznajmljivati stan.

- Investicija u nekretnine je najčešći izbor za ulaganje. Prednosti kupovine nekretnine uključuju dugoročnu stabilnost, mogućnost iznajmljivanja stana za dodatni prihod i potencijalni rast vrednosti nekretnine tokom vremena. S druge strane, iznajmljivanje pruža fleksibilnost i manje finansijske obaveze i odgovornosti povezane s vlasništvom.

Odluka o kupovini ili iznajmljivanju nekretnine, kaže Aleksandra Mihajlović, treba da bude pažljivo razmotrena u skladu sa finansijskom situacijom i mogućnostima svakog pojednica, kao i sa njegovim ciljevima i potrebama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    10. oktobar 2023 | 11:01

    Tek ćete videti pad. 30 % pada sve u 2024. Ne samo kod nas. Ne diktira Srbija cene i broj studenata. Evo ovde u Izaliji osetan pad cena. Ne kupujte ništa još godinu dana.

  • Lui

    10. oktobar 2023 | 10:29

    U Kraljevu supe i rupe 250-300 e,koji crni pad cena

  • Kenguristan

    10. oktobar 2023 | 11:29

    Svetske cene,a plate?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>