• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rentiranje ili kupovina stana - šta je bolja opcija? "Banke i dalje nude nepovoljne kredite, ali..."

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nenad Avram smatra da će ubuduće doći do značajnog dispariteta u ponudama na tržištu nekretnina

  • 1
Studenti stanovanje, plaćanje Foto-Ilustracija: Shutterstock

Cene nekretnina su tema koja mesecima, pa i godinama unazad pogađa ceo svet. Svakako, Srbija nije izuzetak.

Pogoršanje je usledilo još 2020, u jeku pandemije korone, a onda su usledili ratovi, jedan, te drugi... Sve su to faktori koji bitno utiču na celokupno ekonomsko stanje.

Više puta je istaknuto da se cene zasigurno neće vraćati na pretpandemijske nivoe, jer su dostigle tolike visine da je moguće tek "blago" hlađenje, odnosno mirovanje.

Stabilizacija cena na tržištu nekretnina je nedavno i potvrđena za Telegraf Biznis, mada stručnjak za ovu oblast, Nenad Avram, ima podeljeno mišljenje:

- U ovom momentu nemamo potpuno pouzdana saznanja, pratimo stanje na tržištu. Još uvek se stanovi nude po izuzetno visokim cenama. Svakako, postoji razlika u ceni u novogradnji u odnosu na ostale nekretnine, na korišćene stanove i starogradnju. Sa druge strane, obim tansakcija je u blagom padu, odnosno procenat realizacija, što je u direktnoj vezi sa nepovoljnim kreditima koji odobravaju banke - kaže naš sagovornik.

Doduše, dodaje da je period od aprila do jula ove godine bio izuzetno intenzivan i dinamičan, te da su zabeleženi značajni prodajni rezultati.

- Od avgusta je krenulo opadanje interesovanja, što se tiče prodaje, i taj trend se nastavio i u septembru. Ali, u poslednje dve nedelje primetno je da stvari opet idu svojim tokom, došlo je do povećanja obima aktivnosti - priča za Telegraf Biznis direktor agencije Eminent nekretnine.

"Naš stav je da će cene imati tendenciju blagog rasta i da će tržište biti stabilno. Tu odvajamo novogradnju i nove komplekse, u odnosu na ostale nekretnine, zbog čega će doći do značajnog dispariteta u ponudama."

I za kraj, pitali smo Avrama da li je i dalje pametnije kupiti svoju stambenu jedinicu ili iznajmljivati?

- Svako ko ima mogućnost i potrebu, svakako je pametna odluka da kupi nekretninu. Odluku o tome da li kupovati ili rentirati nekretninu ne treba donositi na osnovu tržišnih okolnosti. Prema našim očekivanjima, tržište se neće značajno menjati u narednom periodu, tako da je svakako kupovina bolja opcija.

A kada govorimo o ratama kredita, i fiksnim, odnosno varijabilnim kamatama, čitateljka Tanja (36) nam kaže da joj je u najgorem kriznom periodu rata za kredit skočila sa 170 na oko 300 evra, ali da je sada ponovo pala, te će ubuduće ratu plaćati oko 210 evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Invest

    15. oktobar 2023 | 12:34

    U Beogradu u septembru prodato 28% manje stanova nego u septembru 2022. U Novom Sadu prodato 33,5% manje stanova nego u istom mesecu 2022. Zajedno u Beogradu i Novom Sadu promet manji za 57,5 mil EUR nego u septembru 2022.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>