• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

I Evropa ima svoj "Evergrande": Šta će biti s nekretninama u ovoj ekonomskoj sili?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U proteklim godinama, Signine kompanije su finansirale - i u njih ulagale - brojne banke, osiguravajuće kuće i penzioni fondovi

  • 0
nekretnine, austrija Foto: Shutterstock

Austrija važi za jednu od najbogatijih i najstabilnijih zemalja Starog kontinenta, ali to ne znači da nije ranjiva.

Posebno je problematičan sektor nekretnina, koji je širom sveta trpeo uspone i padove u proteklim decenijama.

Recimo, dobro nam je poznat slučaj kineske imperije "Evergrande", koja je zadužena do guše, a sada slični problemi pritiskaju i austrijskog giganta "Signa Group".

U proteklim godinama, Signine kompanije su finansirale - i u njih ulagale - brojne banke, osiguravajuće kuće i penzioni fondovi, pokazuju prospekt za prodaju obveznica i Signina prezentacija.

Sredinom godine, posrnuli austrijski div je dugovao bankama u toj državi oko 2,2 milijarde evra, a situaciju su pratili i njihovi supervizori u Evropskoj centralnoj banci (ECB), navode upućeni izvori.

Dve trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank International-a (RBI) i UniCredit-ove Banke Austrije, rekao je u četvrtak izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Inače, ove dve banke, kao ni njihov supervizor, nisu želeli da komentarišu datu situaciju, a Signa nije odgovorila na upit Rojtersa. RBI je u proteklim godinama znatno smanjila izloženost austrijskoj grupi, dodaje izvor, navodeći u skupu izloženih banaka još i Raiffeisen Landesbank Niederoesterreich-Wien, Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich i Erste Group.

Banke su odlučile da se malo "povuku" nakon razgovora sa supervizorima ECB, rekao je drugi upućeni izvor.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>