• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Hrvatskoj se nalazi jedan od najvećih napuštenih hotela na svetu: Tužna sudbina luksuzne lepotice

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hotel Belvedere kraj Dubrovnika, jedini kompleks sagrađen osamdesetih godina prošlog veka radio je samo šest godina a danas još uvek čeka svoj novi život ili svoj kraj

  • 0

Jedan od najvećih, najluksuznijih hotela na svetu već više od tri decenije čami napušten i kao da se krije na hrvatskom delu obale Jadranskog mora. Hotel Belvedere.

Kada pogledate fotografije devastiranog hotela Belvedere, nekada najvećeg hotela na dubrovačkoj rivijeri, a danas jedinog neobnovljenog hotela u tom delu Jadrana, ostajete zbunjeni. Kako i zašto taj hotel još niko nije obnovio i počeo iz njega da prihoduje?

Ovo pitanje postavio je i mladi američki turista i vloger Džastin Marfi koji je nedavno boravio u Dubrovniku i okolini, i tada ostao zapanjen veličinom hotela Belvedere:

@jsmurph Not your average tourist destination… #travel #croatia #dubrovnik #croatiatravel #hotel #urbanexploring #europe #studyabroad ♬ original sound - Justin Murphy

"Na hrvatskoj obali leži jedan od najvećih napuštenih hotela na svetu. To je ogroman kompleks, sati vam trebaju da ga obiđete. Ovaj luksuzni objekt je radio samo šest godina. Napušten je nakon što je krenuo hrvatski rat za nezavisnost. A sada veličanstvena zgrada propada", naveo je taj mladić.

I zaista: hotel je radio od 1985. do 1991. kada je napušten, a potom i devastiran u ratnim sukobima.

Hotel je imao kapacitet od 406 kreveta u 200 soba, 19 apartmana, 2 poluapartmana za mladence i jedan predsednički apartman.

Gostima je na raspolaganju bio aperitiv bar, nacionalni restoran "Konavle", francuski restoran "Roland", taverna "Dubrovnik", konoba "Elafiti", pivnica "Bajern", poslastičarnica "Mocart", kafić "Maksimilian", engleski salon "Ričard lavljeg srca" i noćni klub "Trubadur".

Hotel je raspolagao dvoranom za sastanke "Nju Orleans", kapaciteta 150 mesta, prodajnim prostorima, velikim zatvorenim i otvorenim bazenom, salonom za masažu, saunom, stolovima za bilijar i stoni tenis, frizerskim salonom i buticima. Bio je jedan od najluksuznijih hotela na jadranskoj obali.

Pre četiri godine u hrvatskim specijalizovanim medijima pisalo se o tome da će ruski milijarder Viktor Veselbera srušiti Belvedere i na njegovom mestu sagraditi hotel sa sedam zvezdica. Do danas je sve ostalo na priči.

(Telegraf Biznis)

Video: Milatović: "Balkan je najlepši kada je otvoren"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>