• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komšije kažu da nikad nije bilo teže doći do svog stana, a kako je u Srbiji? (ANKETA)

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ponekad se čak pokaže povoljnije kupiti studentu stan u drugom gradu, nego plaćati kiriju..." Da li ste saglasni s tim?

  • 0
stan Foto: Shutterstock

Da li je sve teže doći do svog stana u Srbiji? Ukratko, odgovor je - da. O tome je Telegraf Biznis pisao više puta, a situacija je posebno zaoštrena u poslednje dve do tri godine, usled svetske ekonomske krize, skoka cena nekretnina, slabije ponude i nepovoljnih bankarskih kredita/uslova.

S druge strane, stanje je isto ili bar slično u našem komšiluku.

Svoj članak za Index.hr, autor Toni Milun započinje ovako: "Mi smo kao narod poznati po tome da volimo da živimo u svom. Čak 90% građana živi u svojoj nekretnini i po tome smo u evropskom vrhu. Nisam ni ja izuzetak. Radije biram da živim u svom malom stanu, nego da budem podstanar 20 godina. Uz to bismo, ako je moguće, rado imali i još jednu nekretninu za odmor. A kad deca odu na fakultet u drugi grad – evo dobrog povoda za kupovinu još jedne nekretnine. Ponekad se pokaže povoljnije kupiti studentu stan u drugom gradu, nego plaćati kiriju. A ako se i student vrati u rodni grad, stan će se iznajmljivati i eto dodatne zarade od rente. Znam neke koji su, što uz pomoć roditelja, što svojim radom, uglavnom u 20 i više godina preduzetništva stekli značajnu imovinu. Ali, to je samo jedna Hrvatska".

Dakle, kako živi ostatak građana Hrvatske ili Srbije - onaj koji rentira stan godinama, pa i decenijama?

Kako dalje navodi Toni Milun, druga Hrvatska su oni koji još u tridesetima žive s roditeljima. Kad osnuju svoju porodicu, eventualno naprave sopstveni ulaz ili urede potkrovlje, ako imaju takvu mogućnost, i nastavljaju da žive u zajednici. Neki će, na kraju, ipak izaći iz takvih zajednica, ali za to treba da steknu uslove za stambeni kredit, najčešće u kasnim tridesetim.

Kakvo je vaše stambeno pitanje u Srbiji trenutno?

Glasajte

To su onda stambeni krediti koji traju, uglavnom, do penzije.

Mnogima koji se upravo ovih dana odlučuju na kupovinu stana to izgleda kao nemoguća misija. Kažu da nikad nije bilo teže doći do svoje nekretnine. Objašnjenje je vrlo logično – i cene stanova i kamatne stope na stambene kredite rastu već dve godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>