• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon više od dve godine, cena kirije na Menhetnu konačno pala: Ipak, i dalje je najveća u SAD

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi stanodavci "potajno" prave ustupke, kao što je mesec dana besplatne kirije, umesto da smanjuju cene

  • 0
Menhetn Brooklyn Bridge Bruklinski most Foto: Shutterstock

Zakupi stanova na Menhetnu su pali prvi put u više od dve godine, pošto je ponuda praznih stambenih jedinica rasla, a zakupci su se "držali" smanjenja cena, navodi se u izveštaju objavljenom u četvrtak. Srednja cena kirije na Menhetnu pala je za 2% u novembru, na 4.000 dolara sa 4.095 dolara, prema izveštaju dve relevantne kompanije, piše CNBC. Taj pad cena, iako blag, označava prvi pad srednjih cena u odnosu na prethodnu godinu u poslednjih 27 meseci, navodi se u izveštaju.

- Cene su dostigle prag pristupačnosti i ovo je reakcija na to - rekao je Džonatan Miler, izvršni direktor kompanije "Miller Samuel".

Inače, pad cena zakupa na Menhetnu ima važne implikacije na stambeno tržište i ukupnu inflaciju, pošto je Menhetn najveće tržište iznajmljivanja u zemlji. Iznajmljivači i ekonomisti predviđaju pad kirija na Menhetnu više od godinu dana, ali slaba ponuda i jaka potražnja doveli su do rekordno visokih cena tokom leta, zadržavajući se na stabilnom nivou u ranu jesen tekuće godine.

Sada, brokeri kažu da potražnja brzo bledi. Mnogi stanodavci potajno prave ustupke, kao što je mesec dana besplatne kirije, umesto da smanjuju cene. Recimo, nedavno je bio oglašen jednosoban stan u centru, po ceni od 4.700 dolara mesečno. Nakon pregovora, zakupac je dobio ustupke koji su smanjili efektivnu stanarinu na 3.900 dolara mesečno.

Inače, broj stanova koji nude koncesije porastao je na 14% u novembru, sa 12% u oktobru, prema podacima, a broj iznajmljivača koji traže stanove takođe se rapidno smanjio.

Svakako, uprkos blagom padu, kirije na Menhetnu su i dalje najveće u SAD i još uvek su 11% veće nego pre pandemije. Prosečna kirija na Menhetnu je i dalje 5.150 dolara mesečno, iako je pala za 2% u odnosu na prošlu godinu. Ponuda, takođe, ostaje "istorijski mala", nešto ispod normalnog nivoa od 3 odsto.

Ipak, brokeri kažu da bi cene za iznajmljivanje mogle nastaviti da padaju početkom sledeće godine, kao i da će ukidanje radnih mesta u finansijskoj i tehnološkoj industriji na Menhetnu ograničiti potražnju mladih, novih zaposlenih.

(Telegraf Biznis)

Video: Inovativno digitalno rešenje za zdravstveno osiguranje: Generali predstavio "Advance Care" platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>