• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineska banka iz senke podnela zahtev za bankrot: Pozajmili milijarde kompanijama za nekretnine

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bankarstvo u senci, koje je neregulisano, nije podložno istim vrstama rizika, likvidnosti i ograničenja kapitala kao tradicionalne banke.

  • 0
kina-nekretnine Foto: Shutterstock

Velika kineska banka u senci podnela je zahtev za bankrot jer nije u stanju da izmiri svoje dugove. Sud u Pekingu prihvatio je danas molbu Zhongzhi Enterprise Grupe (ZEG), koja je pozajmila milijarde kompanijama za nekretnine.

Kineski zvaničnici pokrenuli su istragu o "sumnjivim nezakonitim zločinima" protiv firme u novembru. To je usledilo nakon izveštaja da je ZEG proglasio da je nesolventan.

Grupa koja je u problemima navodno je u pismu u novembru rekla investitorima da su njene obaveze, do 64 milijarde dolara, premašile njenu imovinu, koja se sada procenjuje na oko 38 milijardi dolara.

Sud u Pekingu objavio je saopštenje na društvenoj mreži WeChat u kojem se kaže da su sredstva ZEG-a „nedovoljna da otplate sve dugove i očigledno nema sposobnost da ih otplati u potpunosti“.

ZEG je glavni igrač u kineskoj bankarskoj industriji u senci, termin za sistem zajmodavaca, brokera i drugih kreditnih posrednika koji ne spadaju u domen tradicionalno regulisanog bankarstva prenosi Bi-Bi-Si.

Neformalno pozajmljivanje je oduvek postojalo u kineskoj ekonomiji, ali bankarstvo u senci je zaista poraslo nakon globalne finansijske krize 2008. godine, kada su krediti bili retki.

Kineska bankarska industrija u senci procenjena je na oko 3 milijarde dolara. Često pruža finansijsku pomoć za sektor imovine u zemlji. Neke od najvećih firmi su sada na ivici finansijskog kolapsa.

Na svom vrhuncu, ZEG-ova ruka za upravljanje imovinom navodno je upravljala sa više od triliona juana (139 milijardi dolara).

Još uvek je nejasno ko su oni i kakvu ulogu imaju u firmi. Osnivač kompanije, Ksie Zhikun, umro je od srčanog udara 2021. godine.

Najnovija dešavanja u ZEG-u izazvala su zabrinutost zbog daljih previranja u drugoj po veličini ekonomiji na svetu, nakon propasti investitora Evergrande i finansijskih problema u Kaunčri Gardenu.

Graditelji nekretnina trenutno duguju kineskim bankama novac u vrednosti od čak 30% imovine banaka.

Kineski sektor imovine čini trećinu njene ekonomske proizvodnje. To uključuje kuće, iznajmljivanje i posredničke usluge, kao i građevinski materijal i industriju koja proizvodi robu koja ulazi u stanove.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>