• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kuća za 30 centi, gde to ima? U našem komšiluku! "Vredi manje nego žvaka, raste nam natalitet"

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Legrad od 2018. prodaje kuće za jednu kunu, tj. sadašnjih 30 centi

  • 1
Legrad, Hrvatska Foto: Shutterstock

Prošle su dve i po godine otkako smo pisali o hrvatskoj opštini Legrad, ali je istina da ovo mesto čak 5 godina unazad prodaje nekretnine za kunu - današnjih 30 centi, a takva demografska politika je, izgleda, počela da pokazuje pozitivne rezultate.

To je, naime, vidljivo i iz potrebe za proširenjem tamošnjeg vrtića, te će stoga na tržište staviti još nekoliko kuća. Model prodaje jeftinih kuća je, inače, popularizovala Italija, koja ih prodaje po ceni od 1 evra, a trend je posebno primetan na jugu.

Legrad, zapravo, ima konkretnu kampanju: "Kuća za kunu", ali i druge podsticaje kako bi privukli mlade porodice i popravili svoju demografsku sliku. Načelnik opštine, Ivan Sabolić, kaže za Hinu da je reč o demografskom oporavku opštine, jer im mortalitet i dalje nadvladava natalitet.

Ipak, od 2018. je očigledno da taj negativni trend usporava time što mlade porodice ostaju u Legradu, a doseljavaju se i one iz susednih županija. Tu je i jedna porodica iz Pule, piše Poslovni.hr.

Kao dokaz da su stvari krenule nabolje, Sabolić navodi i to što nadograđuju vrtić, a čini se da će ga u skorijoj budućnosti proširiti dodatno. Takođe, ističe da uz kuće po ceni nižoj od "vrednosti žvake" - prodaju i građevinska zemljišta... Međutim, za njih interesovanja još uvek nema mnogo.

Da nije sve tako "bajkovito", objašnjava se činjenicom da postoji uslov pri kupovini jeftine kuće. Kupac mora da bude (van)bračni par do 45 godina starosti, da nijedno od njih nije kažnjavano, te da nemaju rešeno stambeno pitanje. Dodatne "bodove" donosi podatak da se bave deficitarnim zanimanjem, odnosno da imaju decu.

Dosad je pedesetak porodica koristilo mere ove podsticajne politike, koje se odnose na prodaju kuća ili zemljišta, odnosno na sufinansiranje adaptacije kuće, a zahvaljujući tome - u Legrad se doselilo i ostalo da živi 120 osoba.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    11. januar 2024 | 15:51

    "pedesetak porodica" - НЕМА више ко да буде покатоличен, нестју...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>