• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kuće sa po dve, tri sobe? Bumersi ih kupovali "kao od šale", mlađe generacije na mukama

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre desetak godina, mlade porodice su imale jednaku šansu da kupe veći dom - po uzoru na bumerse, ali se situacija značajno pogoršala od perioda korone

  • 0
biljke, dom, zdrav vazduh, devojka u cveću Foto: Shutterstock/franz12

Kupovina porodične kuće sa tri ili više spavaćih soba nekada je bila "mačji kašalj" za mlade ljude sa decom. Ali, sa cenama kuća koje rastu brže od plata, hipotekarnim stopama koje su i dalje blizu maksimuma u ​​23 godine i sa slabom ponudom domova širom SAD, mnogi milenijalci sa decom ne mogu sebi da priušte nekretninu.

A odrasli iz generacije Z sa decom? Još teže. To su, uglavnom, osobe rođene sredinom ili krajem 1990-ih.

U međuvremenu, bejbi bumersi provode veći deo života u svojim (prostranijim) kućama, više vole da stare u jednom mestu gde su godinama i da "ostanu aktivni u komšiluku" koji im je poznat. Uostalom, sve i da prodaju svoje domove, imaju dilemu gde da odu?

U mnogim krajevima Amerike danas nedostaje kuća za prodaju.

Kao rezultat toga, bejbi bumersi poseduju 28 odsto velikih kuća, a milijenalci sa decom poseduju samo 14 odsto, prema analizi Redfin, objavljenoj u utorak. Još gora statistika se odnosi na generaciju Z, čiji pripadnici poseduju samo 0,3% domova sa tri spavaće sobe ili više, piše CNN.

Danas, doduše, ima dosta bumersa koji su sami u svojim prostranim kućama, kupljenim pre nekog vremena. Inače, pre desetak godina, mlade američke porodice su imale jednaku šansu da kupe veći dom - po uzoru na bumerse, ali se situacija značajno pogoršala posebno od perioda korone.

Ovaj konkretan izveštaj je definisao starosne grupe prema podacima popisa iz 2022, a na osnovu toga: odrasli pripadnici generacije Z imali su od 19 do 25 godina, milenijalci su uzrasta od 26 do 41 godine, generacija X je od 42 do 57 godina, a bejbi bumersi su bili od 58 do 76 godina starosti.

Zaključak je da, trenutno u Americi, mali broj vlasnika kuća - bilo kog uzrasta - želi da proda svoj dom.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>