• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropska država planira da Rusima zabrani svaku kupovinu imovine u zemlji: Čeka se 31. mart

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ove planove je reagovala i Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekavši da "neće ostati bez odgovora"

  • 4
Zimovanje sankcije Foto-kolaž: Shutterstock

Finska se sprema da u potpunosti zabrani ruskim građanima da kupuju nekretnine u toj zemlji, rekao je ministar odbrane Anti Hakanen, u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Vlade Finske. Severnoevropska država je prošle godine izmenila svoje zakonodavstvo o imovinskim transakcijama koje uključuju lica ili kompanije van EU, ali sada želi da dodatno pooštri kontrolu ciljajući na Ruse, kao razlog navodeći "promene na bezbednosnoj osnovi".

Prema rečima Hakanena, vlada je formirala međuadministrativnu radnu grupu koja ima zadatak da proceni mogućnost potpune zabrane nametnute Rusima kada je reč o kupovini nekretnine, kao i da pripremi konačan zakon.

- Rusija, koja vodi agresivni rat u Evropi, pokazala je svoju spremnost da iskoristi različite slabe tačke koje nalazi u zapadnim društvima. Bezbednost granica, kritična infrastruktura i nepokretnosti moraju biti unapred zaštićeni da se preko njih ne bi mogla postići destabilizacija društva - naveo je ministar, a piše RT.

On je, takođe, spekulisao da Rusija "može da pokuša da iskoristi vlasništvo nad nekretninama za neku vrstu uticajnih kampanja".

- Teško je kontrolisati i unapred proceniti kakve imovine mogu da izazovu probleme. Zato planiramo da počnemo sa potpunom zabranom, a onda možemo da razmotrimo neke izuzetke - dodao je Hakanen.

Finski ministar je, međutim, napomenuo da je "zakonodavani proces u toku" i da je još "daleko od finalizacije". Ranije je rekao kako očekuje da će izmene obuhvatiti ne samo prodaju imovine, već i iznajmljivanje.

Očekuje se da će radna grupa izraditi zakone do 31. marta 2024. godine, a Moskva još nije komentarisala ovaj razvoj događaja. Finske vlasti su, inače, do sada blokirale četiri prodaje imovine Rusima iz bezbednosnih razloga. Tri su se dogodile u oktobru 2023, a još jedna je uključivala "kompaniju u delimičnom ruskom vlasništvu", ranije u januaru.

Prema izveštajima medija, Helsinki je takođe razmatrao konfiskaciju nekretnina koje su već u vlasništvu Rusa.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, nazvala je ove planove "još jednom potvrdom rusofobične prirode politike sadašnjih finskih vlasti, koje zanemaruju vladavinu prava". Ona je upozorila da takvi postupci neće ostati bez odgovora.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    1. februar 2024 | 15:41

    Smesni 🤣🤣🤣

  • Vesna

    1. februar 2024 | 19:19

    Sta kazu Finci: zbog agresivnog rata Rusije. Pa sta bi tek trebali raditi Amerikancima koji vekovima vode agresivne ratove i ratove sprzene zemlje da ni kuce ne ostave u zivotu. Ali kad su gazde i moraju je slusati. Naredba je demonizujte Rusiju jer se opire demonskoj Americi.

  • Aleksandar🏳️‍🌈

    1. februar 2024 | 10:30

    Bravo!!!!!!🇫🇮🤍💙🤍💙🤍💙🤍💙🤍💙

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>