• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi unosan biznis: Iznajmljuju garsonjeru od 20 kvadrata za četvoro, a svako plaća po 200 evra

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da bi strani radnik dobio dozvolu za boravak i rad mora imati osiguran "primereni" smeštaj prema članu 104. Zakona o strancima u Hrvatskoj

  • 1
Kuća stan kuhinja evri Foto: Shutterstock, Marko Jovanović

U regionu se neprestano izveštava o prilivu stranih radnika, posebno iz Nepala, te stoga ne čudi što jača i potražnja za njihovim smeštajem. Slučajnim pretraživanjem nekoliko oglasa, piše dnevnik.hr, pronašli su pozamašan broj smeštajnih jedinica prenamenjenih upravo za strane radnike.

Dakle, izgleda da oglašavanje stanova više nije "univerzalno", a osim toga, ne iznajmljuju se više u celosti, već se navodi iznos koji treba da plati jedna osoba, iako stan deli s drugima. Slična šema je nekada važila za studente, ali, ti stanovi su ipak bili u boljem stanju.

Prenamena nekog stana u "smeštaj za strane radnike" podrazumeva da se povećava broj ležajeva, pa se u sobe, uglavnom, stavljaju kreveti na sprat. Njihov broj značajno varira, ali često je predviđeno da u jednoj sobi boravi četvoro i više ljudi.

Cene se kreću od 170 do 250 evra po ležaju.

I dok su se jedni zadovoljili povećanjem zarade na taj način, drugima nikad nije dosta, pa se trude da u jedan stan "natrpaju" što je više moguće ljudi. Redakcija dnevnika.hr je, među oglasima, naišla na stan od 20 kvadrata u poprilično lošem stanju u kojem su na podu samo dva ležaja.

Međutim, ambiciozni zajmodavac tvrdi da "ima kapaciteta za troje ili čak četvoro stranih radnika", od kojih će svaki morati da plati čak 200 evra! Režije, pritom, nisu uključene u cenu, tako da će vlasnik ove garsonjere zarađivati "čistih" 800 evra mesečno.

Često su cene smeštaja za strane radnike nerealno visoke, jer je za isti iznos, u ovom slučaju 800 evra, moguće naći sasvim pristojan stan za četvoro ljudi u kojem postoje odvojene sobe i dnevni boravak.

Smeštaj stranih radnika i pravno regulisan

Da bi strani radnik dobio dozvolu za boravak i rad mora imati osiguran primereni smeštaj prema članu 104. Zakona o strancima. Šta tačno označava reč "primereno" - nije baš jasno, ali u pravilniku koji definiše smeštaj sezonaca piše kako osigurana kvadratura za jednu osobu mora da ima 14 kvadrata, dok za šest radnika najmanja kvadratura mora biti 44 kvadrata, u slučaju da smeštaj osigurava poslodavac.

Inače, dnevnik.hr je već pisao o iskorišćavanju stranih radnika i izmenama Zakona, a to uključuje i regulaciju smeštaja. Pretpostavlja se da bi, shodno tome, za strane radnike uskoro mogla da vrede ista pravila kao za sezonske.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    10. februar 2024 | 17:37

    Doneti zakon o izdavanju stanova iskljucivo preko agencije! Agencija sklapa ugovor i sa vlasnikom i sa stanarom, a oni medjusobno nemaju kontakt. Svako od njih placa agenciji svoj deo, a agencija placa drzavi svoj. Postoje standardi u proceni i ponasanju u stanovima i oni su univerzalni. Pa, izvol'te! Nema uzajamnog maltretiranja ni sa koje strane, svi potpisnici ugovora imaju prava i obaveze, kao i korist, bez pratecih stresova. i planiranih zloupotreba. Tako je na Zapadu, tako moze da bude i kod nas, sta se ceka!? Uvedite red vec jednom u ovu oblast, prosto je ko pasulj!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>