• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkrivamo da li se više isplati iznajmiti ili kupiti svoju nekretninu: Razlika je samo u 150 evra

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kakva je situacija na tržištu?

  • 1
Nekretnine stan novac evri pare par razmislja kupovina nekretnina stana Foto-kolaž: Shutterstock, A.Nalbantjan

Jutros smo objavili tekst o izdavanju studija u centru Beograda za 550 evra mesečno, plus 75 evra za troškove. U pitanju je apartman u potkrovlju na Terazijama, a ono što nam je posebno privuklo pažnju je činjenica da za identičnu svotu novca možete plaćati prosečnu ratu kredita za sopstveni krov nad glavom. Da li se više isplati iznajmiti ili kupiti svoju nekretninu?

Za početak, ono što najviše koči one koji se odluče za kupovinu svoje nekretnine je učešće. I dok postoje oni koji su uspeli da dođu do kredita sa 10 posto učešća, a takvih je redak broj, većina banaka će vam danas tražiti svih 20 odsto učešća.

Naime, jednom Beograđaninu je pre nekoliko godina dozvoljeno da uzme stambeni kredit sa samo 10 odsto učešća, dok je ostalih 10 posto nadoknadio iz keš kredita. Međutim, proverom sa par banaka danas, takva opcija nije moguća. Eventualno, mora da se piše molba.

Sledeća stavka koja igra veliku ulogu o visini novčane sume koja će vam odlaziti mesečno na ratu jeste odabir kamate. Pred vama su tri opcije: varijabilna, fiksna ili kombinovana kamata. Podsetimo, Narodna banka Srbije je do kraja decembra ove godine ograničila fiksnu kamatnu stopu na 5,03 odsto za nove kredite.

Retko koja banka nudi fiksnu kamatnu stopu po 5,03 odsto do kraja perioda otplate, ali ih ipak ima. Varijabilna s druge strane nije ograničena i zavisi od kretanja euribora. Podsetimo, pojedini stručnjaci predviđaju stabilizaciju na tržištu sredinom ove godine.

Kombinovana pak predstavlja, kako joj samo ime kaže, kombinaciju fiksne i varijabilne kamatne stope. Nek banke nude fiksnu kamatnu stopu (po trenutnim) na pet godina, a zatim narednih 10 godina varijabilnu (u datom trenutku). Druga opcija, u pojedinim bankama, ako se opredelite za kombinovanu, je da na svake tri godine revidirate kredit i birate da li ćete naredne tri da plaćate po fiksnoj ili varijabilnoj kamatnoj stopi (u vrednosti u datom trenutku).

Naravno, važno je da obratite pažnju i na efektivnu kamatnu stopu. Recimo, dok je vaša nominalna kamatna stopa 5,03, efektivna kamatna stopa može biti recimo 6,2. I to je ono što predstavlja konačnu cenu koštanja uzetog kredita.

Na primeru jednog stambenog kredita, banka može tražiti od klijenta da plati i troškove obrade kredita, troškove administracije kredita, troškove puštanja kredita u promet, upis hipoteke, trošak životnog osiguranja za vreme trajanja kredita i razne druge troškove koji zavise od toga u kojoj banci uzimate kredit prenosi portal Lične finansije.

Pa dobro, kakva je situacija na tržištu?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prethodnoj godini je izvršeno ukupno 121.627 kupoprodaja na tržištu nepokretnosti, što je za 15,7 odsto više u odnosu na 2019. pre izbijanja pandemije korona virusa i za 13 odsto manje nego u 2022. godini.

Za potrebe teksta, gledaćemo stanove između 60 i 65 kvadrata u Beogradu. Cene izdavanja se kreću recimo od 500 evra za stan od 60 kvadrata u Milutina Milankovića na Novom Beogradu do čak 1.400 evra za 60 kvadrata na Zvezdari.

S druge strane, recimo četvorosoban stan od 67 kvadrata u Kumodražu se prodaje za 99.500 evra. Prema kreditnom kalkulatoru, jedne banke koja posluje u Srbiji, ako biste se opredelili za ovaj stan i fiksnu kamatnu stopu - ratu biste na 30 godina plaćali oko 420 evra.

Za 63 kvadrata na Novom Beogradu preko kredita, na 30 godina i sa fiksnom kamatnom stopom, ratu biste plaćali 650 evra. U pitanju je stan u bloku 63 za 149.900 evra.

*Kreditni kalkulator koji smo koristili je informativnog karaktera.

Da li ste se vi opredelili za svoju nekretninu ili i dalje iznajmljujete?

Ako želite da podelite svoje iskustvo o kupovini ili potrazi svog krova nad glavom, pišite nam na mejl biznis@telegraf.rs.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • King

    19. mart 2024 | 00:15

    Samo što postoji jedna mala razlika... kada isplatiš svoju kucu ili stan... ti taj objekat možeš da prodaš, i povratiš uloženo. Kada plaćaš drugome, te pare gubiš sto posto.. jel da, da je mala razlika... 😉

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>