• 5

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ne bismo bili studentima u koži! Ispod 300 € stan ne ide, kvadratura za miša: Ovu su aktuelne ponude u 3 grada

Vreme čitanja: oko 4 min.

U većim univerzitetskim gradovima su relativno slične cene

  • 5
Studenti i stanovi Foto: Shuterstock

Iako je avgust tek počeo, kraj letnje sezone nije daleko. Kada se leto završi, prođu godišnji odmori i masovna putovanja jedan deo populacije pred sobom ima pregršt novih izazova. Osim povratka na fakultete studenti pred sobom imaju jednako težak izazov - pronalazak stana.

Pogledali smo po kojim cenama se izdaju stanovi u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu i šta čeka one koji traže smeštaj.

Stana ispod 300 evra nema

Studenti su ranije često tražili da iznajme stanove koji se nalaze u relativnoj blizini njihovih fakulteta. Recimo, u Kumodražu (koji je relativno blizu Fakultetu političkih nauka, Fakultetu organizacionih nauka a najbliži Farmaceutskom fakultetu) izdaje se odmah useljiv stan od 35 metara kvadratnih. Lepo uređen, klimatizovan stan ima čak i malu odvojenu spavaću sobu, kao i terasu. Mesečna renta iznosi 300 evra.

Na Bogosloviji se izdaje, garsonjera od 19 metara kvadratnih se izdaje za 330 evra mesečno. Stan je kompletno namešten i nalazi se u prizemlju zgrade.

Garsonjera od 18 metara kvadratnih u blizini Skadarlije u Bulevaru despota Stefana izdaje se za 230 evra mesečno.

Kao što vidite, reč je o kvadraturi koja teško da je deljiva sa cimerom ili cimerkom, a priča o 150 evra za iznamljivanje sa sve računima (po osobi) je davno ispričana priča - pre pet godina su se tako kretale cene.

Izgleda da će studenti sada morati da se pomere malo dalje i da na predavanja i ispite putuju malo duže.

Za one sa dubokim džepom, pronašli smo stan na Banovom Brdu koji vlasnici opisuju kao "lux manji stan". Dobra vest je da se stan nalazi na prvom spratu i što je moderno namešten i odmah useljiv. Manje dobra vest je da se ovaj stan od 35 kvadratnih metara izdaje za 600 evra.

Malo dalje od centra grada, u naselju Mirijevo nalazi se stan od 42 kvadratna metra koji osim dnevne sobe i izdvojene kuhinje, manje stavaće sobe sa "novim udobnim krevetom" ima čak i malu ostavu. Ovaj klimatizovan stan se izdaje za 320 evra mesečno.

Oscilacije cena su dramatične pa tako kompletno opremljen studio stan od 36 metara kvadratnih u blizini reke izdaje se po ceni od 950 evra mesečno.

Takođe, na sve ovo treba dodati i troškove za račune.

Novi Sad

Slična situacija što se tiče ponude i cena je i u Novom Sadu.

U delu grada Sajam izdaje se stan koji se nalazi u novoizgrađenoj zgradi. U opisu oglasa stoji da se, usled povoljnog polozaja zgrade kao i njenog kvaliteta, grejanje zimi uglavnom ne uključuje, što bi trebalo da znači dodatnu uštedu. Ovaj stan od  45 kvadratna metra, sa opremljenom kuhinjom i američkim plakarom u spavaćoj sobi, iznajmljuje se za 400 evra mesečno.

Malo bliže Dunavu u delu grada Liman 4 u ponudi je stan od 36 kvadratnih metara. U ovaj mali prostor uspela je da stane i kuhinja, dnevna soba i mala spavaća soba. Lepo namešten stan u ponudi je po ceni od 400 evra mesečno. 

Za one koji planiraju da dele stan sa cimerom u Starom gradu je u ponudi stan od 53 metara kvadratnih  po ceni od 500 evra mesečno. Ovaj stan ima etažno grejanje na struju ali i dve spavaće sobe sa regalom idnevnu sobu sa kuhinjom koja je kompletno opremljena. Na terasu se izlazi iz dnevne sobe.

Kragujevac

U kraju grada Bubanj u Kragujevcu izdaje se veoma interesantan stan. U oglasu stoji da je površine 60 metara kvadradnih i da su u cenu uključeni i troškovi te ona iznosi 250 evra mesečno. Interesantno je to što ovaj stan osim kupatila, ima samo kuhinju i dnevnu sobu, bez odvojene spavaće sobe.

U istom delu grada izdaje se još jedan stan koji je, kako se navodi u oglasu, blizu svih fakulteta. Stan je površine 49 metara kvadratnih, ima dve spavaće sobe i nalazi se na prvom spratu. U oglasu stoji da je stan kompletno namešten, što i jeste slučaj. Ipak, nameštaj je star i relativno oronuo a u jednoj od soba se, iz nepoznatog razloga nalazi i frižider. Mesečna renta ovog stana je 300 evra.

Veoma skromno namešen stan koji se nalazi u centru preko Lepenice izdaje se po mesečnoj ceni od 130 evra mesečno. Kako se navodi u oglasu stan ima dve spavaće sobe, 55 metara kvadratnih i odmah je useljiv.

Oktobar nije daleko, vreme je da se krene sa pripremama za novu školsku godinu i u potragu za stanom koji će biti dom bar do juna sledeće godine.

Dragi studenti, sa srećom!

(Telegraf Biznis)

Video: Poklanja dve kuće, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Ljiga, uslov je samo jedan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Timi

    8. avgust 2024 | 14:33

    E sad objasnite nekome čija su primanja u visini minimalna, kako da obezbedi smeštaj detetu ukoliko isto ima afiniteta i volje za studijama, a nema vezu da nadje smeštaj u studentskom domu...

  • Tarantino

    8. avgust 2024 | 14:35

    Vucicu i ne trebaju ti studenti, ima on svoje.

  • Mrki

    8. avgust 2024 | 14:38

    Srećom,pa, imamo dovoljno studentskih domova.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>