• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mestu koje Srbi obožavaju treba da radite 50 godina za stan: Da li se na kraju more isplati?

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored kamata, ključna briga za kupce nekretnina su i cene kuća

  • 0
Zgrada stanovi kljucevi od stana kuće Foto-ilustracija: Pixabay

U 2024. godini inflacija se usporava, pa su centralne banke velikih ekonomija počele smanjivati kamatne stope, ali su troškovi hipoteka i dalje visoki, što odvraća ljude od kupovine nekretnina. Ipak, kupci u nekim zemljama imaju koristi od niskih kamata na stambene kredite i visokih prosečnih plata, dok je u slabijim ekonomijama kupovina kuće postala skoro nemoguća.

Inflacija

Inflacija utiče na troškove pozajmljivanja, uključujući hipoteke, pa analitičari često prate "stvarne" kamatne stope, koje uzimaju u obzir inflaciju. Tim BestBrokers je analizirao cene nekretnina i prosečne zarade u 62 zemlje i uporedio ih sa projekcijama inflacije za treći kvartal 2024. godine.

U zemljama poput Švedske, Švajcarske i Španije stvarne kamatne stope na hipoteke su negativne, dok u zemljama s hiperinflacijom, kao što su Turska (-10,84%) i Argentina (-175,89%), dolazi do još drastičnijih anomalija.

Stvarna kamatna stopa na hipoteku računa se tako što se od nominalne stope oduzme inflacija. Negativna stvarna stopa ne znači da kupci neće plaćati kamatu, već pokazuje da su stvarni troškovi pozajmljivanja niži nego što izgledaju.

Najviše stvarne stope zabeležene su u zemljama u razvoju, poput Dominikanske Republike (9,55%), Meksika (7,48%) i Južnoafričke Republike (6,55%), dok je u SAD stvarna kamatna stopa 3,98%. Nominalna stopa za fiksnu hipoteku na 30 godina u SAD-u u julu 2024. bila je 6,78%. U Evropi, cene hipoteka variraju. Na primer, u Rusiji je nominalna kamatna stopa 20,3%, a stvarna 12,3%. U zemljama poput Austrije, Slovačke, Francuske i Italije, stvarne kamatne stope su oko 1%.

Pored kamata, ključna briga za kupce nekretnina su i cene kuća.

Najnepristupačnija zemlja za kupovinu nekretnine u 2024. je Turska, sa omjerom cena kuća i prihoda od 81,45%, dok su najpristupačnije zemlje Južnoafrička Republika i SAD, gde prosečna cena kuće košta oko 6 godina prosečnih plata.

U Južnoafričkoj Republici, 100 kvadratnih metara nekretnine košta oko 71 prosečnu mesečnu platu, dok je u SAD-u za takvu nekretninu potrebno 76 plata. S druge strane, u Turskoj je za kupovinu iste veličine nekretnine potrebno više od 50 godina prosečnih prihoda, prenosi Bestbrokers.

Istovremeno, Danska je rangirana kao najskuplja zemlja u EU u 2023. (cene roba i usluga bile su 43% iznad proseka EU, prema Eurostatu) sa godišnjim prosečnim zaradama na sedmom mestu u Evropi.

(Telegraf Biznis)

Video: Poklanja dve kuće, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Ljiga, uslov je samo jedan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>