• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Socijalni stanovi i dalje postoje u ovom gradu, renta manje od evra godišnje: Stanari treba da ispune 3 uslova

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas ima sedamdesetak kuća tj. oko 150 stanova

  • 0
Fuggerei, Augsburg Nemačka Foto: Shutterstock

Svako ko je bio u prilici da traži stan u Berlinu, Londonu, Parizu ali i Beogradu – zna koje su to muke. Cene nekretnina su neverovatno skočile poslednjih godina iznajmljivanje stana ili čak kupovina istog, za mnoge postaju gotovo nemoguća misija.

No, postoje i neki drugačiji primeri. Premda zvuče kao da su iz Riplijeve rubrike "Verovali ili ne" oni su deo svakodnevnog života onih koji žive u idiličnom nemačkog naselja Fugerei, gde se cena rente stana nije promenila od 16 veka i iznosi 88 centi godišnje.

Najstarije socijalno naselje na svetu

Naselje iz snova nalazi se u bavarskom gradu Augsburgu. To je ujedno i jedan od najstarijih gradova Nemačke, čemu svedoči i njegovo ime: naime, osnovan je po odredbi rimskog cara Augusta kao vojni logor. Već tada ovde je živelo oko 10.000 ljudi, a ubrzo će postati i jedan od najvećih gradova Svetog Rimskog Carstva.

Fuggerei, Augsburg Nemačka Foto: Shutterstock

Bio je to centar trgovine, industrije i proizvodnje tkanina, umetnička oaza za brojne slikare i muzičare, rodno mesto posebnog rokoko stila nazvanog "augsburški stil“, njegov sistem vodosnabdevanja upisan je na UNESCO-v popis svetske baštine u Evropi.

Iako prosperitetan, ovaj grad je imao svoj deo siromašnih građana. Za njih se pobrinula uticajna i moćna bankarska obitelj Fuger (Fugger) koja je u 16. veku uložila novac u gradnju posebnog naselja Fuggerei za one sa skromnim primanjima. Među njima su bile udovice, beskućnici i osiromašeni zanatlija, ali ne i prosjaci.

Pomoći ljudima kako bi pomogli sebi

Da bi postali stanovnici Fugereija, morali su ispunjavati nekoliko uslova: provesti barem dve godine života u Augsburgu, biti katoličke veroispovesti i imati dokaz o nekažnjavanosti. Zanimljivo je da je jedan od stanovnika bio i pradeda slavnog Mozarta, kojem je danas u čast postavljena spomen-ploča.

Stanovnici naselja plaćali bi godišnji najam zakladi u iznosu od svega 88 centi, a uz to su bili dužni "odraditi" tri molitve dnevno za članove porodice Fuger i obavljati poslove u zajednici na pola radnog vremena. Velika važnost pridavala se duhu zajedništva i solidarnosti, što se i danas oseća. Stanovnici jedni za druge obavljaju usluge, međusobno se pomažući i družeći.

Fuggerei Augsburg Nemačka Foto: Shutterstock

Tako je Fugerei postao najstarije socijalno naselje na svetu. No, za one koji bi možda zloupotrebili nečiju dobru volju, valja napomenuti: osnovni princip pomaganja stanovnicima je onaj da se pomogne ljudima kako bi pomogli sebi. Dakle, dok ne stanu na noge i ne budu u stanju da se odsele, prepustivši svoje mesto nekome drugom kome je potrebno.

Danas ima sedamdesetak kuća tj. oko 150 stanova. Površina stanova iznosi oko 60 metara kvadratnih, a oni u prizemlju imaju i pripadajući vrt. Ovaj grad u gradu je od srednjeg veka opasan zidinama i petoro vrata koja se i danas zatvaraju svake večeri. Za goste su ovde uređeni muzej i suvenirnica, prenosi Punkufer.

Želite li posetiti Fugerei, trebaćete da platite ulaznicu čija je cena osam puta veća od rente stana za celu godinu - dakle, moraćete izdvojiti čak 8 evra!

(Telegraf Biznis)

Video: Poklanja dve kuće, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Ljiga, uslov je samo jedan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>