• 11

Kako da uštedite 225 evra, a da ništa ne radite

Guverner NBS poručuje da svoju ušteđevinu čuvate u dinarima

  • 11

Dinarska štednja je isplativija u Srbiji, rekla nam je guverner NBS Jorgovanka Tabakivić.

Gde čuvate svoj novac?

Glasajte

Kako nam je istakla u intervjuu, analize potvrđuju da je štednja u domaćoj valuti isplativija, a NBS radi na tome da depoziti budu sigurni

- Naša uloga je da učinimo sve da depoziti budu sigurni i da štednja u domaćoj valuti bude isplativija, što potvrđuju i naše analize - da je dinarska štednja isplativija i u kratkom i u dugom roku. Pri tome, imamo i konstantan rast štednje - rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, štednja stanovništva nastavila je da raste i u ovoj godini i dostigla je nove najviše vrednosti. Krajem aprila dinarska štednja iznosila je 66,8 milijardi dinara, a devizna 10,3 mlrd evra.

- Posebno želim da istaknem rast dinarske štednje stanovništva, jer je ona znak većeg poverenja u domaću valutu. Pošto je u 2018. povećana za 22%, na 61,1 miijardi dinara, što je najveći rast od 2013. kada su kamatne stope na štednju bile na znatno višem nivou, dinarska štednja stanovništva je nastavila snažan rast i u 2019. i za četiri meseca povećana  je za 5,7 mlrd dinara -

Tome, kako je rekla, doprinose stabilnost cena i relativna stabilnost deviznog kursa, viša kamata na dinarsku u odnosu na štednju u devizama, kao i povoljniji poreski tretman dinarske štednje.

To u prkasi znači da štediša štediša koji je u decembru 2012. godine položio 100.000 dinara (oko 855 evra) na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor dobio bi u decembru 2018. gotovo 26.500 dinara (225 evra) više od štediše koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara (oko 855 evra) u evrima na deviznu štednju.

Šta vi mislite, gde i kako treba čuvati novac? Odgovorite nam u našoj anketi.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • objektivan

    ja mogu samo da ustedim vreme i tako sto necu citati ovakve provokacije na racun gradjana koji zive u velikoj bedi. Gubitkom srednjeg staleza, koji bi inace u kapitalistickom drustvu trebalo da bude najbrojniji, mi smo svedeni na najveci broj siromasnih i mali broj prebogatih gradjana!

  • A

    Od cega da ustedim? I suprug i ja smo u roku od godinu dana ostali bez posla,a sin radi ali ga gazde ne placaju(nasi ljudi). Suprug je dobio infarkt i trajni invalid ostao,ja kao posledicu stresa,postala poluinvalid. Prezivljavamo od suprugove minimalne penzije,evo 6 godina. Sin trenutno radi u prodavnici,a ima fakultet pislovne informatike. Za mene takvog posla sa ogranicenim sposobnostima za rad nema i zbog godina. I sta da ustedimo

  • Pepi

    Kakva glupacka izjava.Od cega da se ustedi kad su plate mizerne,bar ko posteno radi.Ne racunam vas na drzavnim jaslama sto sisate drzavu sa ebnormalnim platama.Guvernerka ima 600000 platu,moze da ustedi 570000 ako zivi mesec dana kao svaki gradjanim sa prosecnim primanjem,ali tih 30 hiljada ona da na frizuru samo.Ona je nasla da mi prica bajke

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke