• 8

Srpsko selo postalo prava šoping meka za Hrvate: Kupuju cigarete, namirinice, slatkiše....

Kupuju jeftinije cigarete, lekove, životne namirnice i sredstva za higijenu

  • 8

Vojvođansko selo Bogojevo nedaleko od graničnog prelaza kod Erduta poslednjih godina je postalo prava šoping meka za Hrvate, koji tamo redovno odlaze.

Onde kupuju jeftinije cigarete, lekove, životne namirnice i sredstva za higijenu. Kako i ne bi kada je, kako piše Dojče vele, skoro sve gotovo upola jeftinije nego u Hrvatskoj.

Stoga ne čudi što se na graničnom prelazu Bogojevo - Erdut čak i radnim danom čeka u redovima, a pred najvećim supermarketom u selu najviše se mogu videti automobili vukovarskih, osječkih i belomanastirskih registracija.

S druge strane, roba je ista kao ona na policama hrvatskih trgovinskih centara.

Cigarete su i 11 evra po boksu jeftinije, ali budući da je preko granice dozvoljeno preneti samo jedan po osobi, velik broj Slavonaca pravi društvo pušačima i prenosi dodatne pakete.

Jeftinije su i testenine, sokovi, zamrznuto povrće, pirinač, džemovi i slatkiši, i to pogotovo oni hrvatskih brendova.

Penzioneri, pak, granicu prelaze kako bi kupili tablete protiv bolova, vitamine, kreme, ali i lekove na recept za koje je doplata u Hrvatskoj veća od pune cene u Srbiji. Popularna su i razna pomagala i toplomeri sa živom koji su u Evropskoj uniji zabranjeni.

Uz to, mnogi i Bogojevo odlaze i na ručak, koji je takođe jeftiniji nego u Hrvatskoj. Velik broj Osječana čak i organizuje proslave u Bogojevu ili obližnjem Apatinu, budući da se tamo mogu naći riblji specijaliteti po mnogo nižim cenama. Reč je o, naravno, sveže ulovljenim ribama iz Dunava, koji teče odmah pored restorana.

Kako piše DW, Hrvati tako ostavljaju i po više stotina miliona kuna. Ipak, koliko se tačno godišnje potroši u pograničnim mestima Srbije i BiH teško je proceniti, a podatke o tome nemaju ni Ministarstvo finansija, Hrvatska gospodarska komora, Zavod za statistiku, niti Poreska uprava Srbije.

(Telegraf Biznis/Deutsche Welle)

Komentari

  • Carinik

    Cigare nije dozvoljeno boks po osobi već samo dve kutije

  • ХАЏИ КОСТА

    МА ПЕТ ПУТА ВЕЋЕ ЦЕНЕ ИМ УДАРИТИ

  • Cika Velja

    Kad je sit onda sam cetnik...kad je gladan onda sam "sused"?! Ajd dobro,to je valjda Hrvatima moral,stav i misljenje!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke