• 0
 ≫ 

Šta znači za građane kad NBS smanji repo stopu? Prvo, povoljnije dinarske kredite

 ≫ 

Referentna kamatna stopa smanjena je sa 3 na 2, 75 odsto, a to znači za stanovništvo povoljnije kredite

  • 0
Novac, dinari, stednja, novcici Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije odlučila je da smanji referentnu kamatnu stopu na nivo od 2,75 odsto. Što je prvo smanjenje repo stope posle trinaest meseci zadržavanja.

Za građane, ali i privredu ova odluka NBS znači da će dinarski krediti biti povoljniji.

Međutim, minimalno, jer, treba uzeti u obzir činjenicu da je smanjenje tek za 0, 25 odsto.

- Ovo je samo signal da zaduživanje u dinarima može da bude povoljnije. Kako prema privredi, tako i prema stanovništvu. Ali minimalno - rekao je za Telegraf Biznis Zoran Grubišič, ekonomista i profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Kako je objasnio, reč je o minimalnoj promeni, kojom NBS šalje signal za povoljnije opcije, ali na kraju je na ljudima da izaberu.

Kako ističe, osim zaduživanja u dinarima, ovim može biti povoljniji i depozit. A sve u cilju da se jača dinarska štednja. Simbolično.

Iako mali, ovaj potez NBS iznenadio je analitičare Rajfajzn banke, koji ocenjuju da je razlog smanjenja kamatne stope situacija na dinarskom tržištu, niža očekivana inflacije i povoljno okruženje globalne politike.

- U ovoj situaciji regulator je verovatno postupio preventivno jer su učesnici na tržištu već razmatrali mogućnost smanjenja stope za septembar, a snaga dinara je još jedan rizik koji se uzima u obzir. Ipak, smatramo da je to bio jednokratni rez - rekli su analitičari.

Iz NBS smanjenje repo stope juče su objasnili time da je inflacija čvrsto pod kontrolom šestu godinu zaredom, pri čemu je, u skladu s najavama Izvršnog odbora, u maju smanjena na 2,2 procenta na međugodišnjem nivou. Izvršni odbor je istakao da će inflacija nastaviti da se kreće u granicama cilja - najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona, do kraja ove i tokom naredne godine.

- Nakon razmatranja aktuelnih domaćih i međunarodnih ekonomskih kretanja i očekivanja za naredni period, Izvršni odbor smatra da su se stekli uslovi da referentna kamatna stopa bude smanjena na novi najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, čime se pruža dodatna podrška privrednom rastu - rekli su u NBS.

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>