Kako s partnerom razgovarati o finansijama, a da to ne utiče na vašu vezu

Razgovor o finansijama može biti presudan za održavanje zdrave i dugotrajne veze

Vi i vaš partner sigurno delite sve one romantične trenutke vezane za ljubav, porodicu i intimu. No osim svih ovih divnih stvari, morate deliti i ne baš romantične stvari, uključujući dugove, budžet i finansijske izazove.

Upravljanje novcem i vezom je pravi izazov, piše stručna savetnica Susana Snider. Iako nije baš "seksi" razgovarati o kreditima i dugovanjima, razgovor o finansijama može biti presudan za održavanje zdrave i dugotrajne veze.

Donosimo vam nekoliko saveta kako da razgovarate s partnerom o finansijama.

Upoznajte novčane navike vašeg partnera. Prvi put kada izađete na sastanak počnite suptilno pamtiti navike vašeg partnera. Dosta toga možete otkriti u načinu na koji vaš partner govori o svom detinjstvu ili ciljevima. Kada odnos postane ozbiljniji, možda treba da saznate detaljnije informacije o finansijskom stanju vašeg partnera, uključujući dugove, štednju, planove za penziju, finansijske ciljeve i kamate kredita.

Veoma je važno da znate koji su to neizmireni dugovi vašeg partnera.

evri

Foto: Pixabay

Razgovarajte o dugoročnim ciljevima. Da li vaš partner želi da putuje svetom? Ranije otići u penziju? Seliti u inostranstvo? Promeniti profesiju? Razgovor o ovim planovima može biti zabavan, usmeren napred, a može otkriti i koji su to novčani problemi u stvarnom svetu, uključujući i neke korake potrebne za promenu vaše finansijske putanje.

Naime, možete utvrditi imate li različite dugoročne finansijske ciljeve. Ako razlike nisu nepomirljive, smislite kako ćete ih rešiti kako bi vaš odnos s partnerom funkcionirao bez problema.

Ako se i dalje borite zbog prblema s novcem, možda bi najbolje bilo da pronađete "finansijskog savetnika". Ova osoba može izvagati argumente i pomoći vam da pripremite rešenja za svoje probleme.

Osim toga, možete otvoriti zajednički račun za štednju, a kada se venčate možete spojiti i bankovne račune za zajedničke troškove domaćinstva. Ulažite, štedite i trošite zajedno, a ne jedno protiv drugog.

Izbegavajte zamke prilikom rukovanja novcem. Ukoliko vas nervira način na koji vaš partner rukuje novcem, redovno razgovarajte o potrošenom novcu.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Tagovi: Budžet, dugovi, Finansije, Ljubav, Partner, Porodica, Romantika

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • C
  Ch

  Vecina u Srbiji nema taj problem jer para nema!!!!!

 • 9
  937

  Pa to se zna moje pare su nase a njene su samo njene...

 • F
  Francuz

  Koje gluposti, pa ko ce da ti kaze koliko duguje a posebno nece reci nekome koga zeli da povali, vecina lazno prestavlja sebe i svoj uspeh, da bih ocarali tu devojku i da bih je pridobili, sigurno nece otvarati novcanik i pokazati joj koliki mu je racun u banci, ovaj svet zivi u lazima, pozz