• 34
 ≫ 

Računica: Evo za koliko će vaš novčanik biti "teži" posle povećanja plata, penzija i minimalca

 ≫ 

Poslednja tri meseca ove godine doneće deblje novčanike i to za 15, 11 i 5, 5 odsto

  • 34
Minijaturni ljudi, novac, finansijski koncept

Foto: Shutterstock

Tri velika povećanja očekuju se u našoj zemlji, a najveći procenat imaće deo javnog sektora, odnosno medicinski radnici.

Duplom uvećanju može da se raduje 350.000 radnika koji trenutno primaju minimalac, ali i penzioneri.

Da će sigurno biti povećanja prethodnih dana i nedelja najavljivali su i predstavnici Vlade, a o iznosu se govorilo u procentima, odnosno, 15, više od 10 i 5,5.

Mi vam sada donosimo računicu šta to tačno znači za vaše novčanike:

MINIMALAC BAR 10 ODSTO

Rasprava o minimalcu je u punom jeku, i učesnici pregovora zasad su saglasni u jednom, a to je da bi trebalo bar kompromis da postignu do sutra. Ministar finansija Siniša Mali, rekao je da će minimalac sigurno biti veći, i to duplo, što je bliže zahtevu sindikata, nego poslodavaca.

S obzirom na to da je država uvek do sada bila ta koja "preseca“, nema sumnje da će i sada između sindikalnih 24,5 odsto (ili 16 na koliko bi pristali) i "skromnih“ šest odsto koliko nude poslodavci država izabrati zlatnu sredinu. To znači da će povećanje biti negde između 11 i 13 odsto. Odnosno, kako se čini, sa sadašnjih 27.300 na 30.022 dinara.

MEDICINARIMA 15 ODSTO POVEĆANJE

Protest protiv smanjenja plata

Foto: Shutterstock

Plate medicinskim sestrama biće veće za 15 odsto, a taj rast koji je najavio i predsednik Aleksandar Vučić, povećaće mesečne zarade više od 60 hiljada medicinskih sestara za minimalno po 50 evra. Najmanje realno povećanje, njihovih zarada iznosiće 5.958 dinara, a najveće 7.251 dinar.

Za ostale, rast plata će, prema najavama biti do 8 odsto.

PENZIONERIMA PRVO JEDNOKRATNO 5.000, PA POVEĆANJE OD 5 %

Penzioneri će, kako je obećano, prvo dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, do kraja godine, a novo povećanje penzija treba očekivati najkasnije 1. januara sledeće godine.

Rast će se usklađivati, po, kako je najavljeno, švajcarskoj formuli, a to znači da će penzije rasti u skladu s kretanjem dva ekonomska parametra, tačnije u skladu sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Imajući u vidu najnovije vrednosti ovih pokazatelja, novo povećanje penzija za ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji moglo bi da iznosi tačno 5,5 odsto.

Tako, raspon bi se kretao od 825 dinara više u novčaniku, do skoro 4.000 za one penzije veće od 60.000 dinara.

Prema podacima RZS, prosečna plata u javnom sektoru u Srbiji u junu ove godine bila je 59.389, i, kako se očekuje, ići će do najavljenih 500 evra, a možda i više. Međutim, privatni sektor stagnira već neko vreme, pa je prirodno očekivati da povećanje, pre svega minimalca povuče i druge zarade.

Međutim, kako i sami poslodavci kažu, pitanje je koliko će privatni sektor to želeti.

ANKETA: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    9. septembar 2019 | 09:20

    Za preko 700 000 penzionera penzija nije povecana evo vec 5 godina. Tako nam dobro ide, a za penzije nema ni 0,001% ove godine. Eto toliko nam sve cveta!

  • Tomik

    9. septembar 2019 | 09:33

    Opet sirotinji sa minimalnim penzijama najmanje. A neljubaznim medicinskim sestrama najvise. Po cemu su to one zasluzile pa one su gore od lekara i daleko neljubaznije a vrlo cesto drske i neradne! E tako je to u Srbiji nerad se nagradjuje...

  • Zaza

    12. septembar 2019 | 09:18

    Se*e mi se od svajcarskog sistema u Srbiji!Sve nam je ko na zapadu,a narod ostavljen da crkne sa minimalcem!Sto nw kazete da covek u Svajcarskoj nw moze da umre gladan i na ul

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>