• 34

Računica: Evo za koliko će vaš novčanik biti "teži" posle povećanja plata, penzija i minimalca

Poslednja tri meseca ove godine doneće deblje novčanike i to za 15, 11 i 5, 5 odsto

  • 34

Tri velika povećanja očekuju se u našoj zemlji, a najveći procenat imaće deo javnog sektora, odnosno medicinski radnici.

Duplom uvećanju može da se raduje 350.000 radnika koji trenutno primaju minimalac, ali i penzioneri.

Da će sigurno biti povećanja prethodnih dana i nedelja najavljivali su i predstavnici Vlade, a o iznosu se govorilo u procentima, odnosno, 15, više od 10 i 5,5.

Mi vam sada donosimo računicu šta to tačno znači za vaše novčanike:

MINIMALAC BAR 10 ODSTO

Rasprava o minimalcu je u punom jeku, i učesnici pregovora zasad su saglasni u jednom, a to je da bi trebalo bar kompromis da postignu do sutra. Ministar finansija Siniša Mali, rekao je da će minimalac sigurno biti veći, i to duplo, što je bliže zahtevu sindikata, nego poslodavaca.

S obzirom na to da je država uvek do sada bila ta koja "preseca“, nema sumnje da će i sada između sindikalnih 24,5 odsto (ili 16 na koliko bi pristali) i "skromnih“ šest odsto koliko nude poslodavci država izabrati zlatnu sredinu. To znači da će povećanje biti negde između 11 i 13 odsto. Odnosno, kako se čini, sa sadašnjih 27.300 na 30.022 dinara.

MEDICINARIMA 15 ODSTO POVEĆANJE

Protest protiv smanjenja plata

Foto: Shutterstock

Plate medicinskim sestrama biće veće za 15 odsto, a taj rast koji je najavio i predsednik Aleksandar Vučić, povećaće mesečne zarade više od 60 hiljada medicinskih sestara za minimalno po 50 evra. Najmanje realno povećanje, njihovih zarada iznosiće 5.958 dinara, a najveće 7.251 dinar.

Za ostale, rast plata će, prema najavama biti do 8 odsto.

PENZIONERIMA PRVO JEDNOKRATNO 5.000, PA POVEĆANJE OD 5 %

Penzioneri će, kako je obećano, prvo dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, do kraja godine, a novo povećanje penzija treba očekivati najkasnije 1. januara sledeće godine.

Rast će se usklađivati, po, kako je najavljeno, švajcarskoj formuli, a to znači da će penzije rasti u skladu s kretanjem dva ekonomska parametra, tačnije u skladu sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Imajući u vidu najnovije vrednosti ovih pokazatelja, novo povećanje penzija za ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji moglo bi da iznosi tačno 5,5 odsto.

Tako, raspon bi se kretao od 825 dinara više u novčaniku, do skoro 4.000 za one penzije veće od 60.000 dinara.

Prema podacima RZS, prosečna plata u javnom sektoru u Srbiji u junu ove godine bila je 59.389, i, kako se očekuje, ići će do najavljenih 500 evra, a možda i više. Međutim, privatni sektor stagnira već neko vreme, pa je prirodno očekivati da povećanje, pre svega minimalca povuče i druge zarade.

Međutim, kako i sami poslodavci kažu, pitanje je koliko će privatni sektor to želeti.

ANKETA: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaza

    Se*e mi se od svajcarskog sistema u Srbiji!Sve nam je ko na zapadu,a narod ostavljen da crkne sa minimalcem!Sto nw kazete da covek u Svajcarskoj nw moze da umre gladan i na ul

  • Čitateljka

    Neka minimalac ide na 50.000 pa povećavajte isto. Ko nema neće imati ko ima omaće još više pa gde je logika. Još kažu svima po pet hiljada umesto onim što imaju do 40.000 dati po deset hiljada onim sa većim primanjem ništa. Kako da živi narod sa minimalem strašno

  • VuleVuk nije jos u penziji

    Nominalno malo povecanje za male penzije, veliko za velike. Ovi sa malim penzijama, nikad nisu imali dobra primanja, pa sta ce im i sad. Najpostenije bi bilo svima isto, uranilovka.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke