• 0

Srbi imaju ušteđevinu u dinarima vrednu 75 milijardi

Dinarska štednja građana je, prema poslednjim raspoloživim podacima, iznosila u oktobru gotovo 75 milijardi dinara i više je nego četiri puta veća u odnosu na kraj 2012. od kada beleži intenzivan rast, što svedoči o poverenju građana u domaću valutu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

  • 0

Samo tokom prošle godine, dinarska štednja je povećana za oko 22 odsto, ili za 10,9 milijardi dinara, a u ovoj godini neto priliv od preko 13 milijardi dinara je već sada nadmašio celokupan prošlogodišnji rast, navodi se u saopštenju NBS povodom Svetskog dana štednje, koji se tradicionalno obeležava 31. oktobra.

Iz centralne banke ističu da je posebno impresivan podatak da je u proteklih godinu dana (od oktobra 2018.), štednja u domaćoj valuti povećana za preko 30 procenata.

Devizna štednja stanovništva takođe ostvaruje permanentan rast i prema poslednjim raspoloživim podacima dostigla je 10,6 milijardi evra. Štednja u deviznom znaku je u čitavoj prethodnoj godini povećana za 0,6 milijardi evra, a u ovoj godini njeno povećanje za sada iznosi 0,7 milijardi evra.

U Narodnoj banci predočavaju da je rast štednje stanovništva ostvaren čak i u uslovima smanjenja kamatnih stopa, što, kako kažu, ukazuje na sve veće poverenje građana u domaći finansijski sistem.

Novac, dinari, stednja, novcici

Foto: Shutterstock

Takođe podsećaju i na važnost štednje kao izvora finansiranja privrednog rasta. Kontinuiranom rastu štednje tokom poslednjih sedam godina, ocenjuje se u saopštenju, doprinosi sve bolji makroekonomski ambijent i postignuta stabilnost cena i deviznog kursa. Inflacija je sa nekadašnjih dvocifrenih nivoa spuštena na niske i stabilne nivoe još tokom 2013. godine, od kada se održava u proseku oko dva odsto.

Dinar je danas na sličnom nivou na kojem je bio u avgustu 2012. godine, pri čemu je ojačao u odnosu na evro za oko 1,0 procenat, a NBS uvećanjem deviznih rezervi, na najviše nivoe od kada se mere, dodatno jača stabilnost i otpornost domaćeg finansijskog sistema.

NBS je i ove godine, povodom Svetskog dana štednje, izradila redovnu analizu isplativosti dinarske štednje koja još jednom potvrđuje da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u devizama - i u kratkom i u dugom roku.

Analiza pokazuje da bi štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobio oko 2.700 dinara (ili oko 23 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio oko 845 evra, odnosno protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara.

Veća isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju važi ne samo za godišnje oročavanje, već i za štednju oročenu na kraće i na duže rokove.

Tokom prethodnih sedam godina, u slučaju oročavanja depozita na tri meseca, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u oko 85 odsto posmatranih tromesečnih potperioda, dok je kod oročavanja depozita na dve godine, dinarska štednja bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Veća isplativost dinarske štednje u odnosu na deviznu je rezultat povoljnog makroekonomskog ambijenta i stabilnih monetarnih uslova (niska i stabilna inflacija i relativna stabilnosti kursa dinara prema evru), činjenice da se dinarska štednja ne oporezuje, dok se kamata na deviznu štednju oporezuje po stopi od 15 odsto, kao i relativno viših kamatnih stopa na dinarsku štednju nego na štednju u evrima.

Iz Narodne banke Srbije poručuju da će, u saradnji sa Vladom Srbije, nastaviti da svojim merama, aktivnostima i komunikacijom s javnošću podstiče dalji napredak u procesu dinarizacije domaćeg finansijskog sistema, čiji važan aspekt predstavlja promovisanje štednje u domaćoj valuti u cilju njenog daljeg dinamičnog rasta.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>