• 18
 ≫ 

Ovo je novi "izazov 52 nedelje", i uopšte nije bizaran. Uštedećete čak 1.378 evra

 ≫ 

Kako godina bude odmicala, izazovi će biti veći

  • 18
štednja, novac nova godina

Foto: Pixabay/Bru-nO

Praznična dekoracija već se polako pojavljuje na izlozima širom Srbije, da nas podseti koliko su novogodišnje i božićne svetkovine blizu. Nakon letovanja i zimnice, zimski praznici jedan su od najvećih udara na kućni budžet, zbog koga se mnogi početkom novembra zapitaju da li su mogli da tokom godine uštede makar i malo novca i sebi olakšaju silne troškove.

Ukoliko spadate u one koji nisu štedeli tokom ove godine, nema razloga da to ne pokušate da uradite sledeće. Jedan od najpopularnijih načina čuvanja novca, koji se može naći na internetu, jeste "izazov 52 nedelje", sa kojim od 1. januara do 31. decembra možete uštedeti skoro 1.400 evra.

Stvar je vrlo jednostavna - svake nedelje treba da na stranu odložite određenu svotu novca.

štednja, novac nova godina

Novac je u tabeli izražen u dolarima, ali i evra imaju isti učinak Foto: Facebook

Početak štednje je toliko lak, da nećete ni osetiti da vam je novčanik lakši, a kasica teža. Prve nedelje nove godine treba da uštedite samo evro. Druge nedelje to će biti dva evra, treće tri, četvrte četiri. To će reći da u januaru, mesecu u kom nam novac samo curi iz ruku, treba da uštedite svega 10 evra.

Pete nedelje nove godine (prva nedelja februara) treba da izdvojite pet evra i tako dalje... Priložena tabela u prvim kolonama izražen je broj nedelje u godini, u drugoj koliko novca te sedmice treba da izdvojite, a u trećoj koliko ste novca dosad uštedeli.

Da stvarno štedite mogli biste da osetite tek u aprilu, kada mnogi građani Srbije slave Vaskrs i troše više novca za prazničnu trpezu. U aprilu bi, evro po evro, za ceo mesec trebalo da se na stranu ostavi 56 evra. Ipak, oni koji se ne greju preko toplana, ovog meseca  manje troše na račune, što ostavlja prostora da se štednja nastavi.

Kasica prasica

Počnite štednju od Nove godine Foto: Pixabay/Hans

Pravi izazov nastupa tokom letnjih meseci, tj. u vreme odmora, kada novac treba poneti na more, ali i ostaviti dovoljnu svotu da se po povratku s puta živi. Tada će vaši talenti za štednju morati stvarno da izađu na videlo.

Što godina bude više odmicala, to će se i nedeljne svote povećavati, sve dok ne dođemo do idućeg decembra. U te četiri poslednje nedelje potrebno je na stranu skloniti čitava 202 evra, što se mnogima čini nemoguće.

Ipak, cela svrha ove štednje bila je da sebi olakšate decembar, tako da zapravo izdvajate novac koji bi svejedno tada potrošili. Sve i da ne želite da štedite u decembru, ako se budete pridržavali ove tabele, do 12. meseca u kasici će vam ostati 1.176 evra, što je sasvim dovoljno za dobro putovanje ili bogatu trpezu i brojne poklone, čak i ako tog meseca budete slavili krsnu slavu.

Šta mislite o ovom izazovu? Da li je izvodljiv u našim okolnostima? Javite nam u komentarima.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    1. novembar 2019 | 10:33

    Kako zadnji meces da ustedim 300e kad mi je plata 280e🤣

  • Reciklirani

    31. oktobar 2019 | 22:32

    Naracno da je nemoguce, minimalac je 250e, a prema ovome u npr junu treba 90e da se ustedi, znaci ostaje ti za zivot 160e, KAKO ziveti sa 160e? Stan, struja, hrana, voda, to su osnovne stvari, a gde je sve ostalo? Preziveti sa 250e je vec magija, a da ne pominjem da ima ljudi kojima primanja nisu ni tolika...

  • Eto

    1. novembar 2019 | 07:13

    Problem je što se preuzimaju ,,saveti'' razvijenih zemalja, pa čak i kod njih ovo ne može svako da isprati možda do avgusta, ja što bih uštedela do polovine godine potrošila bi do novembra, naravno iz nužde ne zato što ,,besno živim"

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>