• 12
 ≫ 

Koliko hiljada dinara ostavljate u pekari? Jednostavna računica koja će vas naterati da se zapitate

 ≫ 

Zaposleni van kuće provode barem osam sati, a često i više, pa su primorani da svaki dan jedu pecivo. Ono, međutim, nije tako jeftino kako nam se čini

  • 12
Krofne, Krofnice, kuhinja, testo, slatkisi, pecivo, kolaci, recepti

Foto: Pixabay

Najčešći doručak u Srbiji, na poslu, jeste pecivo u kombinaciji sa jogurtom. To mogu biti pogačice, žu žu, štapići, pite, rol viršle. U prosečnim pekarama, 100 grama nekog koktel peciva košta minimum 50 dinara, a 120 grama rol viršle - 80 dinara.

Ukoliko vam je za doručak dovoljna ova količina peciva, i čaša jogurta od 180 grama, to znači da samo za doručak na poslu mesečno dajete 1.650 dinara. Ovaj obrok, ne samo da je mali, već je i nekvalitetan.

Problem nastaje i kada dođe vreme za ručak, a u blizini posla nemate menzu sa gotovim jelima, ili ta jela jednostavno nisu povoljna za vaš budžet. Ponovo ste "osuđeni" na pekaru, ali vam je uglavnom potrebno nešto "jače" da vas zasiti. Izbor većine zaposlenih neretko je sendvič, koji košta od 150 do 200 dinara (u zavisnosti od sastojaka) ili neka vrsta salate, kao što je Cezar (250-350 dinara).

To znači da ako mesečno, svaki dan jedete najjeftiniji sendvič na poslu, biće vam potrebno barem 3.300 dinara za 22 komada.

Osim što je ova ishrana jednolična, nije dobra za zdravlje, ako se konzumira svaki dan. Stoga sa vama delimo savete kako da se na poslu bolje organizujete kada je reč o ishrani:

1. Ako ste navikli da ujutru jedete pecivo s jogurtom, onda ga barem nosite od kuće. Kilogram žu-žua u pekari košta minimum 400 dinara, ali zato smrznuti žu žu iz prodavnice, te iste gramaže, košta 200 dinara.

2. Ne zaboravite na voće koje vam često može biti dobar, a zdrav doručak. Naseckajte voće po izboru, pomešajte sve zajedno, i spakujte u praktičnu kutiju. Ovoj mešavini možete pridodati i malo koštunjavog voća koje će vas duže držati sitim.

3. Ono što je praktično poneti od kuće, ne kupujte u radnjama s gotovim jelima. Na primer, 100 grama rižota košta do 100 dinara u menzi, što znači da vas optimalni obrok, od 300 grama dnevno, na mesečnom nivou košta 6.600 dinara. Osim rižota, možete poneti integralnu pastu, pire krompir s komadićima piletine i tome slično. A sve to, zdravije je od pekarskih proizvoda.

4. Ako vam je i priča s kuvanim jelima komplikovana, onda barem sami pravite sendvič na poslu. Pola kilograma hleba, koji vam može trajati i par dana na poslu, košta u proseku 50 dinara, 100 grama praške šunke - 70 dinara, a bolji krem namaz koji će vam takođe potrajati - oko 100 dinara. Kada sve to saberete, dobijate sendvič po svom ukusu za manje od 100 dinara.

Video: Ogromni, narasli i vreli: Peciva jednog pariskog pekara nisu samo za dame

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. januar 2020 | 20:08

    Nama je najbolje onda da jedemo prazan sendvic ,dva parceta hleba a izmedju nista tako je i Ckalja jeo u kamiondzijama

  • Rada

    24. januar 2020 | 21:08

    Izgleda da je samo u Srbiji sramota nositi kutiju sa ručkom. Nikad mi na pamet ne bi palo da se od ponedeljka do petka hranim tim glupostima. Doručkujem ranom zorom, nosim malu kutiju sa voćem da imam do ručka i kutiju sa ručkom, ponesem i svoj pribor za jelo. Skinem poklopac i ubacim u mikrotalasnu na minut, jedem,ubacim probor u kutiju,poklopim i spakujem. Kući operem. Jednostavno da jednostavnije ne može. Nije tu reč o parama, nego o zdravlju.

  • Lena

    25. januar 2020 | 07:53

    Ne jedem u pekari za razliku od svojih kolega koji svaki dan jedu ili pecivo ili brzu hranu a meni je muka dok gledam...nevezano za novcani momenat,kako ljudi mogu jesti junk svaki dan?! Ok,jednom nedeljno kad vas bas mrzi da spremite obrok,ali svaki dan...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>