• 4

Korona bi mogla da promeni naviku plaćanja: Novčanice se uništavaju, a neki primaju samo kartice

Protiv korona virusa države se bore na razne načine – jedan od njih je spaljivanje, dubinsko čišćenje i zabranjivanje novčanica

  • 4
zgužvan novac

Foto: Pixabay

Istraživanje koje je 2017. sprovedeno u Njujorku pokazalo je da se na novčanicama koje su ispitivane nalaze brojni mikroorganizmi – od vaginalnih bakterija pa do virusa poput gripa. Zbog toga je jasno zašto iz Svetske zdravstvene organizacije preporučuju pranje ruku nakon držanja novčanica, a posebno pre jela.

Ta preporuka sada, kada svetom vlada panika od korona virusa, ima posebnu težinu, zbog čega centralna banka Južne Koreje želi da smanji korišćenje novčanica, a neke će čak i – spaliti, navodi portal Zimo.

Na sličan potez ranije su se odlučili i Kinezi, koji su neke novčanice, pogotovo one koje su se koristile u opasnim područjima poput bolnica, uništili. Deo ostalih novčanica podvrgli su postupku dubokog čišćenja ultraljubičastim svetlom i visokim temperaturama.

S obzirom na to da se novčanicama može proširiti virus, muzej Luvr je zabranio korišćenje papirnatog novca, pa prima jedino kartice. Čini se da bi jedna od posledica korona virusa mogla biti još veće okretanje bezgotovinskom plaćanju putem kartica i mobilnih telefona.

Naravno, i kartice i telefoni mogu biti puni mikroorganizama kao i novčanice, a ista je stvar i s POS uređajima, međutim, jedna novčanica tokom dana prođe kroz veliki broj ruku, dok bezgotovinsko mobilno plaćanje omogućuje plaćanje bez dodirivanja aparata.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angie

    Na kraju ce povuci i sve novcanice, ostaje samo kartica...dok ne propadnu sve valute, a onda se prebacujemo na kriptovalute...bitcoinkupovinaprodaja ima da radi :D

  • C

    Pa oni rekose da se na nezivim stvarima virus ne zadrzava, ja sada nista ne razumem.

  • Pa mora nekako da se drži tenzija.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke