• 9

Ko pročita ove dve knjige može da postane milioner do tridesete godine?

Dva autora, dve priče, a mnogo korisnih saveta za upravljanje finansijama...

  • 9
Kofer sa parama, pare, novac, evri, krađa

Foto-ilustracija: Shuterstock

Možda ste skeptični prema iskustvima mnogih koji su postigli ili uvećali bogatstvo, samo zato što su čitali prave knjige. Ali, ispostavlja se da je često tako. Ranije smo pisali o tome da se mnogi kunu u knjige Vorena Bafeta, za koje tvrde da su im promenile profesionalni život naopačke. Naravno, u pozitivnom smislu.

Takva je priča i jednog mladog momka iz Čikaga, samo što on ovaj put nije čitao Bafetove knjige. Milenijalac Aleks Sančez ima 25 godina, a kako kaže, planira da postane milioner do 30-e. Da li je to zaista realno? Prema njegovim rečima, dve knjige su mu pomogle da promeni poslovnu taktiku, pa je tako samo 2019. zaradio više od 230.000 dolara. Sančez radi 60 sati nedeljno, kao električar u jednoj kompaniji.

Osnovna plata mu je 120.000, a mimo toga - godišnje uspe da zaradi više od 230.000 dolara, na konto bonusa (10.000) i prekovremenog rada. Pokrenuo je i svoje firme, zadužene za košenje trave, odnosno čišćenje snega, a dodatno poseduje pet poseda koje izdaje na korišćenje.

Ovaj mladi momak iz SAD kaže da su mu dve knjige na putu do uspeha promenile život: Rich Dad Poor DadThe Total Money Makeover

Aleks je, inače, latino porekla, odrastao je u porodici niže-srednje klase i nije znao mnogo o novcu do svoje 20. godine. Tada je počeo da čita knjige o ličnim finansijama i da prati Youtube klipove na istu temu. Svojim vršnjacima poručuju da svako može da ima koristi od ove dve, njemu omiljene knjige.

Robert Kijosaki je, u delu "Rich Dad Poor Dad", podelio svoju priču o odrastanju sa dve očinske figure: "siromašna figura" je njegov otac koji je umro zatrpan dugovima, a "bogata figura" je onaj koji je započeo sa malo kapitala, a postigao mnogo. Obojica su bili uspešni u svojim karijerama i zarađivali mnogo, ali je jedan uvek imao problem s finansijama.

Kroz te priče, Kijosaki objašnjava kako izgraditi bogatstvo, uprkos malim primanjima. On svojim pisanjem i zapažanjem izaziva popularno verovanje da je kuća aktiva, zatim detaljiše o razlikama između bogataša i prosečnih ljudi, i toga kako oni odlučuju da budu plaćeni.

Sa druge strane, tu je i njujorški bestseler "The Total Money Makeover", koji je mnogim Amerikancima pomogao da se uhvate u koštac sa svojim finansijama. Autor knjige je Dejv Remzi, inače trener za finansije, koji čitaocima pomaže da smisle plan pomoću kojeg će se osloboditi bilo kog tipa duga.

On želi da nauči ljude kako da prioritizuju svoje finansije, odnosno fond za urgentne situacije, kao što su zdravstveni problemi ili neočekivani troškovi. Knjiga takođe ruši neke zablude o novcu, koje bi mogle negativno da utiču na vaše finansijske strategije i odluke.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeremija

    Verovatnoca da se postane milioner do 30-te godine je ista, citao te dve knjige ili ne!

  • kale

    Kapitalizam, sistem bezkonacnih dugovanja!

  • 011 komsija

    Isto kao onaj lik sto je napisao knjigu “kako postati milioner” pa trazio pare od sponsora da je objavi!!!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke