• 0
 ≫ 

Šta kupujemo ovih dana? 5 stvari su na vrhu liste, onlajn trgovina u porastu

 ≫ 

U ostalim segmentima trgovine beleži se pad prometa

  • 0
STARIJI MERE KUPOVINA PENZIONERI U KUPOVINI

Građani sada opreznije pristupaju kupovini / Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Privrednoj komori Srbije (PKS) ocenjuju da su se potrošači posle vanrednog stanja vratili redovnim kupovnim navikama i sada uglavnom kupuju osnovne životne namirnice, ali ne prave zalihe, što je bio slučaj u martu i aprilu.

Tražnja za ostalom robom je, međutim, ostala manja.

- Najviše kupuju hleb, mleko i mlečne proizvode, sveže meso, pakovanja smrznutih pekarskih proizvoda i povrća - kaže sekretar Udruženja za trgovinu u PKS, Žarko Malinović.

Tokom juna i jula zabeležen je rast prometa odeće, obuće, trgovine automobilima, što je praktično "stajalo" tokom vanrednog stanja. Kako navodi Malinović, "tu vidimo pomake, ali mimo toga, ne računajući kupovinu osnovnih životnih namirnica, u ostalim segmentima trgovine beleži se pad prometa".

Kaže da je primetno da građani sada opreznije pristupaju kupovini i da se odriču nekih stvari koje nisu neophodne poput, recimo, obnavljanja nameštaja u domaćinstvu.

Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, međutim, ističe da se trend kupovine građana nije mnogo promenio tokom vanrednog stanja, a ni sada. Ona kaže da se, imajući u vidu žalbe koje im stižu, i dalje najviše kupuju tehnička roba, odeća i obuća.

Napominje da je primetno da se građani sve više opredeljuju za kupovinu putem interneta, jer je bezbedniji oblik kupovine, imajući u vidu širenje virusa korona, a i zbog toga što po zakonu imaju mogućnost da vrate robu u roku od 14 dana, ako im ne odgovara, bez obaveze da navode razloge vraćanja.

Nikica Jovanović savetuje građanima da, kada naručuju robu onlajn, provere dobro od koga je poručuju, jer je važno da prodavci budu registrovani za obavljanje delatnosti, kako bi mogli da se pozovu na Zakon o zaštiti potrošaca, ukoliko dođe do nekih problema u isporuci robe.

Video: U prestonici srpske kajsije nema šta da se bere, martovski mraz desetkovao rod: Loš godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>