• 6

9 jednostavnih trikova koji će vam pomoći da uštedite novac

Probajte da kontrolišete i pratite ono gde vam uzalud odlazi novac

  • 6
Telefon, prijava, 100 evra, sto evra, evri, pare, novac, devize, biznis, štednja, poziv

Foto-ilustracija: Pixabay

Kada dobijete platu sastavite spisak šta sve morate da platite, od komunalija i kredita do osiguranja. Ostatak novca rasporedite tako da vam na kraju ostane određena svota koju stavljate sa strane.

1. Otplaćujte dugove što pre

Činjenica da imate puno toga da platite stvara osećaj stresa, a to može loše da utiče na poslovnu produktivnost koja je presudna za zaradu. Uostalom, teško je uštedeti ako nešto stalno dugujete. Prvo otplatite najmanja dugovanja pa krenite prema većim. Matematički možda nije najpametniji način, ali je psihološki najlakši.

2. Postavljanje detaljnih ciljeva

3. Plaćanje računa čim dobijete platu

4. Kupujte pametno

Impulsivne kupovine na prvu loptu stvaraju nalete dobrih osećanja. Ipak, posle toga dolazi osećaj razočarenja jer je novac potrošen na nešto što nam zapravo ne treba i samo zauzima prostor.

5. Postavite prioritete

Ako vam stari telefon  dobro radi, nema smisla da kupujete novi. Razmislite šta sve možete da kupite ili koliko možete da uštedite za neke stvari na koje ste mislili da potrošite, a u suštini i nisu prioritet.

6. Ne pridajte veliku pažnju oglasima

7. Stvari koje štede energiju i novac

Poput kućnih aparata, njihovih kvarova i sl

8. Obratite pažnju na detalje

Nema ništa loše u tome ako birate jeftinije proizvode, ali obratite pažnju na kvalitet stvari zbog dužeg roka trajanja. Dobri komadi odeće su skuplji, ali nećete morati da ih menjate svake sezone.

9. Koristite mobilne aplikacije za praćenje troškova

Teško da ćete uštedeti ako ne pratite svoje troškove. Ne treba da skupljate račune i sve da zapisujete već sve možete imati i na telefonu.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sova

    9. avgust 2020 | 16:37

    Za cigarete 700 evra godišnje, za kućnog ljubimca 400 evra godišnje, za auto najmanje 1.000 evra godišnje, za mobilni ko zna koliko. I još na razne budalastine??? Pa sada vidite.

  • Marko

    9. avgust 2020 | 15:01

    Ode mi 40.000 na kredite, ostalo pristedim i do 20 dana

  • Milan

    9. avgust 2020 | 18:17

    Super! Još da imam šta da štedim, ihaaa... gde bi mi kraj bio! Nego, da ja prvo gledam da zaradim malo više, pa da uložim u kriptovalute pošto bitcoin kupovina-prodaja u poslednje vreme baš dobro stoji, a onda mogu da razmišljam i o štednji. Ipak, za one koji imaju šta, ovo su dobri saveti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>