• 3

Jedan komšija je štedeo u dinarima, drugi u evrima. Prvi je u junu dobio 340 evra više, a evo kako

Rast štednje stanovništva nastavljen i u vreme pandemije - pokazatelj poverenja građana, dinarska štednja i dalje isplativija od devizne

  • 3
novac, pare, štednja

Foto: Shutterstock

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i neizvesnosti izazvanoj korona virusom, štednja u Srbiji nastavlja da raste, što nedvosmisleno ukazuje na nastavak poverenja stanovništva u stabilnost i sigurnost domaćeg finansijskog sistema, kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Poverenje građana je rezultat višegodišnje monetarne, fiskalne i makroekonomske stabilnosti, kao i blagovremenih mera koje su Narodna banka Srbije i Vlada Republike Srbije preduzele kako bi negativni ekonomski efekti pandemije bili svedeni na najmanju moguću meru.

Najnovija analiza je još jednom potvrdila da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u devizama, navodi centralna banka.

Veća isplativost dinarske štednje rezultat je:

- postignute i održane monetarne stabilnosti (niske i stabilne inflacije i relativno stabilnog kursa dinara prema evru), odnosno stabilnog makroekonomskog okruženja;

- viših kamatnih stopa na štednju u dinarima nego na štednju u evrima;

- povoljnijeg poreskog tretmana štednje u domaćoj valuti, s obzirom na to da se na kamatu po osnovu dinarske štednje porez ne plaća, dok se na kamatu po osnovu štednje u evrima plaća porez po stopi od 15%.

- svih blagovremeno donetih mera u periodu pandemije koje su doprinele sigurnosti građana i očuvanju privredne aktivnosti.

štednja

Foto: Printscreen/NBS

Analiza isplativosti štednje oročene na godinu dana i reoročavane u periodu od osam godina pokazala je da bi štediša koji je štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara, na kraju perioda oročenja u junu 2020. godine dobio skoro 39.500 dinara (oko 340 evra) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    17. avgust 2020 | 17:24

    37000 dinara kamate za osam godina štednje i zarobljenih 115000. Pa to samo budala može da uradi.

  • Н. С.

    17. avgust 2020 | 13:46

    3 4 0 €. Па. то је читаво богатство

  • Pop

    17. avgust 2020 | 18:07

    Ваљда је основно због чега банка и постоји да мора да прими новац био он у кованом или папирном облику ако ћу да уплатим на лични текући рачун. Ваљда они који држе тезгу, ресторан, продавницу имају право да траже кованице због могућности враћања кусура. Као што појединци из незадовољства могу да плаћају и у кованицама, ипак је то легалан новац.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>