• 1

Srbija se okreće bezgotovinskom plaćanju: Mobilno bankarstvo doživljava procvat

U drugom kvartalu je skočio broj izvršenih transakcija upotrebom mobilnog bankarstva, za čak 49,45 odsto međugodišnje

  • 1
MObilni telefon, par, ulica

Foto: Shutterstock

U Srbiji je nastavljen trend rasta broja korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva u drugom tromesečju 2020, prema dostavljenim podacima pružalaca platnih usluga, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Broj fizičkih i pravnih lica koji su na kraju drugog tromesečja ove godine imali ugovorenu uslugu elektronskog bankarstva sa pružaocima platnih usluga porastao je za 13,33 posto, na 2,93 miliona, u odnosu na isti kvartal 2019.

Rast broja korisnika koji su ugovorili uslugu mobilnog plaćanja je još značajniji, budući da je skočio za 21,56 procenata međugodišnje, na 1,92 miliona.

Kada je reč samo o građanima, na kraju drugog tromesečja je 2,65 miliona njih imalo ugovorenu uslugu elektronskog bankarstva sa pružaocima, što je za 13,61% više nego u uporednom periodu prošle godine, a kod pravnih lica i preduzetnika je taj broj povećan za 10,76 odsto, na 281,7 hiljada.

U posmatranom kvartalu je još izraženiji bio rast broja fizičkih lica koji su imali ugovorenu uslugu mobilnog plaćanja sa pružaocem, gde je zabeleženo povećanje za 21,38 posto, na 1,88 miliona, dok je kod pravnih lica i preduzetnika taj rast iznosio 30,94 procenta, na 40.493 ugovora, u odnosu na godinu ranije.

U drugom kvartalu je skočio i broj izvršenih transakcija upotrebom mobilnog bankarstva, za čak 49,45 odsto međugodišnje, na 9,06 miliona, dok je broj transakcija putem elektronskog bankarstva pao za 2,63 procenta, na 33,65 miliona u odnosu na isti period 2019.

Ukoliko se posmatraju samo transakcije koje su inicirala fizička lica putem mobilnog bankarstva, njihov broj je porastao za 52,31 posto na godišnjem nivou, na 8,20 miliona transakcija.

Istovremeno, građani su povećali i broj transakcija izvršenih upotrebom elektronskog bankarstva za 12,22 procenta, na 6,18 miliona u odnosu na drugi kvartal prošle godine.

mobilna aplikacija, plaćanje racuna mobilnim telefonom, online bankarstvo  banking

U drugom kvartalu skočio je broj izvršenih transakcija upotrebom mobilnog bankarstva / Foto: Shutterstock

Kod pravnih lica i preduzetnika, broj transakcija putem mobilnog bankarstva je porastao za 26,72%, na 859,6 hiljada, u poređenju sa periodom april-jun 2019, dok su njihova plaćanja putem elektronskog bankarstva zabeležila pad od 5,45 posto, na 27,46 miliona transakcija.

Na kraju drugog tromesečja, pružaoci platnih usluga su prihvatali platne kartice na 95.170 POS terminala, što predstavlja povećanje od 6,49 procenta u odnosu isti period lani. Broj virtuelnih prodajnih mesta u istom periodu povećan je za 42,06 odsto, na 1.405, a broj bankomata za 3,03 posto.

Broj izdatih platnih kartica iznosio je na kraju drugog kvartala 9,11 miliona, što je porast od 11,04 procenta.

O sve većoj upotrebi bezgotovinskih plaćanja svedoči rast broja transakcija izvršenih platnim karticama, kako na POS terminalima, tako i na internetu.

Na prihvatnoj mreži u Srbiji je u drugom tromesečju 2020. izvršeno 69,88 miliona transakcija na POS terminalima kod trgovaca, upotrebom kartica koje je izdao pružalac platnih usluga iz Srbije, što je za 14,73 posto više u odnosu na uporedni lanjski kvartal.

Broj transakcije na POS terminalima kod trgovaca u Srbiji upotrebom kartica koje nije izdao domaći pružalac platnih usluga, pao je u drugom tromesečju za 47,12 posto, na 2,35 miliona na godišnjem nivou (inostrani turisti).

Značajan rast transakcija je zabeležen i kod platnih transakcija karticama i e-novcem za kupovinu robe i usluga na interentu. U drugom kvartalu je izvršeno 4,89 miliona transakcija karticama i e-novcem za kupovine na internetu u svim valutama, što je za 64,23% više nego u drugom tromesečju 2019.

Može li rad na daljinu da postane opšte prihvaćen?

Elektronsko plaćanje sve učestalije / Foto: Shutterstock

Transakcije platnim karticama i e-novcem za kupovinu na internetu u dinarima, na sajtovima domaćih trgovaca, skočile su za 105,59 posto, na 3,20 miliona transakcija u poređenju sa drugim kvartalom prošle godine. Vrednost ovih transakcija je iznosila 7,3 milijardi dinara, i veća je za 77,92 posto.

Broj transakcija platnim karticama i e-novcem u evrima za kupovine na internetu iznosio je 791.847, što je porast od 7,88 procenata u odnosu na lanjsko drugo tromesečje. Vrednost tih transakcija je 24,6 miliona evra, i manja je za 26,8 odsto nego lani.

Broj transakcija platnim karticama i e-novcem u američkim dolarima za kupovine na internetu iznosio je 756.664 u drugom kvartalu, što je porast za 44,49 posto na godišnjem nivou, dok je vrednost tih transakcija bila 12,6 miliona američkih dolara, i manja je za 6,57 procenata, navode iz NBS.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    Zaboravili ste da date statistike za koliko su porasle malverzacije i digitalne kradje sa povecanim brojem ljudi. Takodje, kako se novac "za elektronske usluge" (koje banka naplacuje) preliva iz ruka korisnika i trgovaca (koji daju popuste za elektronsko placanje, da ne ulazimo u ZASTO) u ruke banaka i drugih servisa kao i kompanijama za kreditne kartice i sl. Inace je sve med i mleko! (Aha, vazi) ^^ Ovog puta komentar bez linka, da nije protiv pravilima. ;)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke