• 11

Trgovac naplaćuje unos nameštaja po spratu: Ko je na devetom, plaća 1.800 dinara mimo poštarine

Potrebno je istaći da većina potrošača navodi da stambene zgrade u kojima žive poseduju lift, ali da to ne utiče na odluku prodavca danastavi sa naplatom ove usluge

 • 11
Dostava hrane je biznis koji je uznapredovao rapidno

Dostava robe na kućnu adresu nosi razne izazove sa sobom / Foto: Shutterstock

Taman kad pomislimo da smo sve videli, pojavi se nešto novo. To je naplata usluge "po spratovima", odnosno ista roba koja se dostavlja vama i vašem komšiji na spratu ispod - može biti naplaćena drugačije.

Jedan prodavac nameštaja naplaćuje dodatnu uslugu "unosa nameštaja po spratu", a o tome piše Potrošač info. U proteklom periodu, Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije se obratilo više potrošača upitom da li je takva praksa pomenutog trgovca u skladu sa zakonom.

Naime, potrošaču koji kod ovog trgovca kupi komad nameštaja i želi da mu on bude isporučen na kućnu adresu, obračunava se iznos za naplatu dostave u skladu sa gradskom zonom. U slučaju da je adresa potrošača u prvoj gradskoj zoni grada Beograda, iznos koji je potrebno platiti za isporuku robe je 2.500 RSD.

Međutim, ako potrošač živi u stambenoj zgradi na devetom spratu, biće mu dodatno naplaćena i "usluga unosa nameštaja po spratu", odnosno 9 x 200 RSD, u ukupnom iznosu od 1.800 dinara.

Potrebno je istaći da većina potrošača navodi da stambene zgrade u kojima žive poseduju lift, ali da to ne utiče na odluku prodavca danastavi sa naplatom ove usluge.

[VITOROG]Naplata dostave robe "po spratovima"!? Potrošaču koji kod ovog trgovca kupi komad nameštaja i želi da mu isti...

Posted by Zastita potrosaca on Петак, 11. септембар 2020.

Ovakvo postupanje trgovca, osim što nije u skladu sa opštim načelima poslovne etike, piše dalje portal, predstavlja i kršenje člana 46. stav 5. Zakona o zaštiti potrošača u kome se navodi:

"Neće se smatrati da je izvršena uredna isporuka robe na adresu koju odredi potrošač ostavljanjem robe ispred vrata kuće ili stana potrošača ili nekog drugog mesta".

S obzirom na to da za kršenje člana 46. stav 5. Zakona o zaštiti potrošača nije predviđen prekršaj kao ni sankcija za trgovca koji ne poštuje propisano, ostaje nada da će zakonodavac detaljnije regulisati ovu oblast.

Pišite nam u komentarima da li ste imali slična iskustva.

Video: Deca širom sveta đuskaju uz razigrane pogrebnike iz Gane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ivan

  Meni su trazili 1000 dinara da mi donesu frizider do kapije a prodavnica je 200 metara od kuce. Rekoh im vi ste najskuplji taxi na svetu a zivim na prizemlju 5 metara od te iste kapije. Rekoh hvala snacicu se sam jer ionako moram da ga unosim u kucu bez vase pomoci.

  5
  1

  Podelite komentar

 • Walter White

  Po meni se to treba naplacivati...situacija npr. covjek kupio keramiku i materijal i hoce da mu se iznese na 5.i...ima lift,ima prilaz...kad ono nema prilaza, a ni lift ne radi. Ko god misli da je puno neka proba sam da nosi...

  7
  4

  Podelite komentar

 • Nikola

  200 dinara po spratu u zgradama gde nema lifta ili ne dozvoljavajući korišćenje istog za ovakve namene je sasvim korektno. Kome se ne sviđa neka nosi sam.

  38
  3

  Podelite komentar

Google preporuke