• 8
 ≫ 

ANKETA: Pola godine od uvođenja karantina, koliko ste tačno uštedeli radeći od kuće?

 ≫ 

Ako ste tokom ovih meseci radili na daljinu, sigurno ste eliminisali troškove za gorivo, hranu na poslu i tome slično. Ipak, to se nije "osladilo" samo radnicima, već i poslodavcima...

  • 8

Prošlo je tačno šest meseci od uvođenja vanrednog stanja, odnosno karantina, kada su ljudi u našoj zemlji masovno počeli da rade od kuće, a prema njihovom iskustvu - i da štede.

Od različitih ljudi, koji su se javljali našoj redakciji, saznajemo da njihova ušteda nije bila vezana samo za to što ne odlaze u kancelariju svaki dan, već i što nisu posećivali kafiće, restorane, salone, teretane, bioskope, pozorišta i slična mesta. Slabije su se kretali gradom, pa samim tim i manje plaćali parking ili garažu.

Sada kada se situacija u vezi sa vraćanjem na radno mesto stabilizuje, da vidimo koliko nas košta trajni povratak na posao, na šta najviše trošimo kada ne radimo od kuće i možemo li da promenimo neke navike kako bismo uštedeli kao tokom karantina?

Hrana

 

Kao prvu stavku uzimamo doručak i ručak na poslu, jer kako nam kaže većina zaposlenih, uglavnom tako funkcionišu. Retko ko stigne da doručkuje kod kuće, eventualno popije kafu. Iako svakako jedemo i dok radimo od kuće, nije isto kada koristimo hranu iz napunjenog frižidera i kada svaki dan kupujemo pecivo ili kuvano jelo.

Treba napomenuti da nije lako utvrditi tačan trošak obedovanja kod kuće, jer hranu uglavnom kupujemo za celu porodicu. Zato ćemo svaki dobijeni iznos vezan za faktor koji se može porediti - deliti na pola.

U obzir uzimamo minimalne troškove, i prosečne porcije, i dolazimo do zaključka da je jednom zaposlenom na dnevnom nivou potrebno barem 400 dinara, za oba obroka, da bi jeo iole nešto kvalitetnije i sadržajnije.

Mana je svakako što su porcije napolju ograničene, dok kod kuće možete da jedete koliko želite za manji ili isti novac. Ako svemu dodamo kafu ili neki napitak u toku radnog vremena - to je još 150 dinara više.

Ukupno: 550 dinara po danu, na mesečnom nivou - 11.000 RSD (rad od kuće - 5.500 dinara)

Biznis, posao, ručak

Da li i vi u društvu trošite više? / Foto: Shutterstock

Gorivo

 

Ako računamo potrošnju goriva koja se odnosi samo na odlazak na posao, onda zaključujemo da ovaj faktor u radu od kuće nemamo. Dakle, ostaje nam samo trošak vezan za odlazak u kancelariju koji je kod svakoga naravno drugačiji, u zavisnosti od toga koliko automobil troši i kolika je udaljenost od kuće do posla.

Ako uzmemo u obzir prosečnu potrošnju (benzin) i kilometražu od 10 km u jednom smeru (ukupno 20 km u danu), onda je iznos ovaj: oko 3.260 dinara do 3.800 dinara, ako je benzin 136 RSD po litru, kao prema poslednjim podacima, iako je cena varirala ovih meseci.

Oni koji inače koriste gradski prevoz, a odlučili su da ne uplaćuju mesečnu markicu jer ne idu svaki dan na posao, za 30 dana su uštedeli između 2.900 i 3.100 dinara, u zavisnosti od toga da li žive u zoni 1 ili zoni 2, u Beogradu.

Ukupno (prosek) za gorivo za auto: 3.500 dinara (rad od kuće - 0)

Saobraćaj, gužva na putu, automobili

Minimalna ušteda goriva za mesec dana je oko 30 evra / Foto: Shutterstock

Odeća

 

Mnogi zaposleni su nam rekli da tokom korona krize nisu mnogo kupovali, jer najpre prodavnice s odećom i obućom nisu radile, a potom i zato što nisu imali gde da nose nove stvari. Neke zaposlene žene su nam rekle da su inače stalno u obavezi, ili same osećaju potrebu, da obnove garderober, tj. poslovnu odeću.

U našoj zemlji kežual stil na radnom mestu i dalje nije zaživeo kao u inostranstvu, a posebno u javnim institucijama, bankama, velikim kompanijama. Žene su, u proseku, mesečno kupovale 2-3 nove stvari za posao, što ih je koštalo između 50 i 100 evra, a mi uzimamo srednju vrednost od 75 evra ili 8.700 dinara.

Kažu da u radu od kuće nisu morale da misle o tome: haljinama, cipelama na štiklu, tašnama, pa čak i o šminkanju. Uglavnom su vreme provodile u udobnom džinsu, šortsu, trenerci. Stvar su olakšali i sastanci preko video Zoom-a, pri čemu se učesnici vide samo do pola.

Treba napomenuti i da smo od sagovornika iz okruženja saznali da im računi za struju, tokom rada od kuće, nisu znatno ili čak uopšte poskupeli, a mnogi su čak po ceo dan preko leta držali upaljenu klimu. Većini zaposlenih je opremu obezbedio poslodavac, tako da ni tu nisu imali troškove.

Glasajte u anketi na početku našeg teksta, koliko ste uštedeli tokom rada od kuće?

Video: Kako do manje potrošnje goriva u automobilu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    17. septembar 2020 | 15:42

    Kakva usteda? I koliko njih se odrzalo online da rade za istu firmu. Mnoge firme su propale. Ako mislite na frilansere, i tu je bio veliki pad poslova.

  • Савица

    17. septembar 2020 | 15:24

    У плусу 100. 000 дин. не идем по кафанама!!!

  • Праведник

    17. septembar 2020 | 17:25

    Шта уштедели, уље отишло са 100 на минимум 130 у једном дану, алкохол, маске и дезинфекциона средства поскупели једно 5-6 пута ( не посто, него пута). О малопродајним ценама да не дискутујем, а цена горива пала. Када цена горива скочи одмах крећу по рафовима да лепе нове више цене, ма шта да Вам причам када све исто гледате и проживљавате сваког дана...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>