• 1
 ≫ 

Vlasnik kompanije plaća porez, ali manji nego njegova sekretarica: 5 načina pomoću kojih to uspeva

 ≫ 

Ovo je 5 načina pomoću kojih čuveni investitor uspeva da sačuva više novca u džepu

  • 1
Warren Buffett, Voren Bafet

Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Demokrate iz SAD se zalažu za nove predloge koji se odnose na plaćanje poreza, aludirajući na to da porez na bogatstvo mora biti veći i konkretniji. To se, pre svega, odnosi na najbogatijeg čoveka na svetu - Džefa Bezosa, ali i predsednika države Donalda Trampa. Više o tome OVDE.

Cilj je da se smanje razlike u platama širom zemlje, kao i da se omoguće besplatne školarine na državnim školama. Ovaj put, fokus je na tome kako multimilijarder Voren Bafet plaća manji porez od svoje sekretarice. Pred vama je 5 načina za to.

1. Plaća prvenstveno porez na kapitalnu dobit nasuprot porezu na dohodak

Glavni razlog što Bafet plaća manji porez u procentima od svoje sekretarice, jeste taj što se oporezuje prvenstveno prihod od kapitalne dobiti, za razliku od njegove zaposlene kojoj se odvaja od plate, odnosno od prihoda koje je stekla u radnom odnosu.

I dok čuveni investitor sebi isplaćuje relativno malu platu od 100.000 američkih dolara (tokom poslednjih 25 godina), kao izvršni direktor "Berkšir Hataveja", većina njegovog prihoda dolazi od investicija na berzi. Mada se dugoročni kapitalni dobici i kvalifikovani porezi na dividende nisu promenili, i dalje su mnogo niži od uobičajenih stopa poreza na dohodak.

2. Daje veliki doprinos u dobrotvorne svrhe

Bafet smanjuje svoju platu dajući velike svote novca u dobrotvorne svrhe, uključujući Fondaciju Bila i Melinde Gejts. On je odlučio da veći deo imovine ne ostavlja naslednicima, već da daje dobrotvornim organizacijama, a zanimljivo je da se on, baš kao i osnivač Majkrosofta, zapravo zalaže za povećanje poreza na imovinu.

3. Angažuje vrsne računovođe da legalno smanje efektivnu poresku stopu

Bogati neretko plaćaju poreske računovođe da im pomognu da pronađu legalne načine za smanjenje efektivne poreske stope. Na primer, trenutna maksimalna poreska stopa u SAD iznosi 37% (u odnosu na 39,6% prema Zakonu o smanjenju poreza i zapošljavanju iz 2017. godine). Angažovanjem sjajnog poreskog savetnika, ova najviša poreska stopa može biti značajno redukovana.

Berkshire Hathaway

Kompanija "Berkshire Hathaway" / Foto: Shutterstock

4. Otvara radna mesta

Vlada nagrađuje kompanije koje stvaraju radna mesta poreskim podsticajima, koji značajno smanjuju porez. Bafetova kompanija je otvorila 360.000 radnih mesta u 25 sedišta i podružnica. Poređenja radi, osnivač Amazona - Džef Bezos, stvorio je 1.000.000 radnih mesta (prema podacima iz jula) u tom gigantu za e-trgovinu.

I dok su ove kompanije dužne da plaćaju porez na zarade (socijalno osiguranje, Medicare, itd.) za svakog zaposlenog, postoje mnogi poreski odbici i krediti koji pomažu u nadoknađivanju ovih troškova.

5. Koristi prednosti novog Zakona o porezu

Neto vrednost "Berkšir Hataveja" povećala se 2018. na 63 milijarde dolara, od čega je 29 milijardi dolara posledica promene poreskog zakona. Prema Bafetu, postojala su dva osnovna razloga za to. Tu je, najpre, bonus amortizacija za osnovna sredstva, koja uključuje kupovinu automobila.Druga najveća promena bila je stopa poreza na dobit koja je pala sa 35% na 21%, što on opisuje kao "ogromnu oluju".

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    1. oktobar 2020 | 15:24

    jedno je porez na firmu ili kompaniju a sasvim je nesto drugo porez na licni prihod

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>